bács-kiskun

2021.06.19. 06:55

Kevés termést ígér az idei évre a repce

Ez idő tájt 175–180 ezer forint körüli árakon kötnek szerződést az idei repcemagra a gazdák a felvásárlókkal. E szerint az olajos magvak ára lejtőre került az utóbbi hetekben.

Miklay Jenő

A jelentős fagykár és a szárazság miatt fejletlenek maradtak a termőrészek

Forrás: Archív fotó

Fotó: MW

A repcemag felvásárlási ára tavasszal elérte a tonnánkénti 190 ezer forintot. Úgy tűnik, a folyamatos drágulása fékeződött, sőt visszájára fordult, ám a jelenlegi ár így is több mint 40 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzői valószínűsítik, hogy az európai repceárak rövid és középtávon viszonylag magasan maradnak a romló termelési kilátások miatt. A napraforgóra hasonlóak a prognózisok, a magas olajtartalmú szemek termelői ára jelenleg meghaladja a tonnánkénti 180 ezer forintot.

Az uniós repcetermés alacsonyabbnak mutatkozik idén, mint az remélték. A kontinens nyugati és keleti felében egyaránt kárt tettek e növényben a későn érkező fagyok. Közelebbről, Bács-Kiskun és Dél-Pest megyében a termesztők ugyancsak kevesebbnek látják az elvárhatóhoz képest a majdani repcehozamot.

– A tavaszi hosszú szárazság után még segített a repcén a május második felében lehullott csapadék. Térségünkben összességében 70 milliméter eső hullott, erőteljes fejlődésnek indultak a szántóföldiek. A repce sajnos megsínylette a szárazságot, kevés oldalhajtást eresztett, korábban pedig a fagyok is kárt tettek a növényállományban. Reméljük, a kellő talajnedvességnek köszönhetően a növények nagyobb szemeket fejlesztenek, s azzal visszapótol valamit az időjárás a veszteségek után – vázolta a határszemlén látottakat Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke.

Bács-Kiskun megyében számottevő szórással hektáronként 2–3 tonna körüli szemtermésről szólnak az előrejelzések. Ezt a hozamot homokhátsági viszonylatban nevezhetjük kedvezőnek is, azonban a térségbeli össztermés veszteséget mutat a sokéves átlaghoz képest.

– Tizenöt hektáron vetettük a repcét, ám jelentős a fagykár, és a szárazság miatt fejletlenek maradtak a termőrészek. Hektáronként körülbelül 2 tonnát látok a táblákon. Feltételezhető, hogy a repce tartani fogja magasabb árát, mert immár elég jók a becslések az idei termésről, várhatóan kevesebbet takarítanak be belőle Európa-szerte

– vélelmezte Bálint János őstermelő Kiskunfélegyházán.

A jelentős fagykár és a szárazság miatt fejletlenek maradtak a termőrészek
Fotó: MW / Archív fotó

A Homokhátságon a kalászosok, a búza, az árpa szintén kevesebbet ígérnek a sokéves átlaghoz képest. Összességében lemaradt a fejlődésben az őszi vetésű növényállomány, a kalászosok gyengén bokrosodtak. A legutóbbi kiadósabb esőzések után természetesen számottevően javult az állapotuk. Pesti Gábor szerint a termékeny talajú, helyesen gondozott táblákon várhatóan 5 tonna fölött lesz a búza, őszi árpa hektáronkénti szemtermése. Betakarításuk azonban késik, várhatóan július 5-e körül indulhatnak a kombájnok a táblákra. Addig azonban sok veszély leselkedik a gabonára.

A növényvédelmi szakemberek a gombabetegségek, elsősorban a fuzárium, valamint a vetésfehérítő bogár, a veresnyakú árpabogár elleni védekezésre hívják fel a gazdák figyelmét.

Aratás közeledtével a kalászosok új termésére kínált árak is mérséklődtek. Néhány hete a búzára tonnánként 70 ezer forint áron szerződhettek a termesztők, napjainkban 60–65 ezer forintot ajánlanak érte a felvásárlók. Ez az összeg 20–25 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori árszintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!