galériával

2021.06.03. 19:55

Bács-Kiskun megyében is hatalmasat nőtt a támogatások összege

Immár 85. alkalommal tartották meg csütörtökön a 4. számú választókörzet polgármestereinek találkozóját Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője vezetésével Izsákon, a művelődési házban. A találkozó témáit a térség innovációban betöltött szerepe, illetve az aktuális és jövőben megjelenő vidékfejlesztési támogatások adták.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Találkozóra hívta a 4. számú választókörzet polgármestereit csütörtök Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője. A honatya beszédében hangsúlyozta: a választókerület polgármestereinek felelőssége van abban, hogy a térségből tehetséges fiatalokat közvetítsenek a Neumann János Egyetemre, mely a hazai és nemzetközi innováció egyik jelentős és mind fontosabb szereplője.

A találkozón Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt az egyetem térségben betöltött szerepéről.

Kiemelte, hogy a világ a technológia és a tudás korába lépett – ezt jól jelzi, hogy ekkor a technológiai végek megelőzték az addigi legnagyobb cégeket a tőzsdén. Ennek egyik megnyilvánulása az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés, ami az egész emberiség legnagyobb összefüggő infrastrukturális és hálózati programja, melyhez hazánk több területen csatlakozik.

Az egyetemről szólva elmondta, hogy

céljuk a világ 100 legjelentősebb kicsi fúziós-technológiai egyetemei közé kerülni, melyhez a versenyképességet fokozó modellváltás is hozzásegíti az intézményt.

További cél, hogy annak, aki az egyetemen tanul, biztos elhelyezkedése legyen a technológia, a mérnöki tudományok, a gazdaság vagy a gazdálkodás területén. Az előadó hangsúlyozta, hogy a térség példát mutat az országnak abban, amit az elmúlt 30 év alatt elértek a vállalkozásai és gazdálkodói.

Fotó: Bús Csaba

Dr. Viski József, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről szólt. Elmondta, hogy a csökkenő európai uniós hozzájárulás ellenére hatalmasat nőtt a 2021 és 2027 közötti agrártámogatások összege az állami társfinanszírozásnak köszönhetően. Így

az elkövetkező ciklusban 4500 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a gazdálkodók és az önkormányzatok.

Ezzel együtt az egyes támogatások maximális összege is emelkedett. A helyettes államtitkát többek között elmondta, hogy állattartó telepek korszerűsítésére, kertészetek megújítására, gombaházak támogatására, és élelmiszeripari gépbeszerzésre is pályázhatnak a gazdálkodók. Komplex élelmiszeripari fejlesztéseket is támogatnak, immár ötmilliárd forintig pályázhatnak a cégek. A háztáji gazdálkodás átalánytámogatása ötmillió forintra nőtt. A Zárkert Program keretösszegét 25 milliárd forintra emelték. A külterületi úthálózat fejlesztésére 50 milliárd forint áll rendelkezésre, 95 százalékos támogatási intenzitással. Viski József hozzátette, hogy a nagy érdeklődés miatt várhatóan megtöbbszörözik ennek keretösszegét, és tervben van a belterületi utakra vonatkozó pályázatok kidolgozása is. Százmillió forintig pályázhatnak a települések piacfejlesztésre és 850 millió forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tanya Programhoz.

Lezsák Sándor zárszóként elmondta, hogy

a Lakiteleki Népfőiskola támogatja az óvoda- és iskolakertek megszépítését, és miután a kecskeméti lovarda már a Népfőiskola égisze alatt működik, új lehetőségek nyílnak az oktatási intézmények számára a lovasoktatás és a lovasterápia terén.

A Népfőiskola számos felhívást is közzétett a elmúlt időszakban, amiről honlapjukon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A térség polgármesterei legközelebb szeptemberben, Bugacon találkoznak újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!