bács-kiskun

2021.05.07. 17:30

Nehéz helyzetbe kerülnek a szőlészetek is a vegyszer kivonása miatt

A mezőgazdálkodók ismét búcsút inthetnek egy hatékonynak ismert növényvédő anyagnak. A mankoceb­ala­pú vegyszereket idén július 4-ig visszavonják egy uniós döntés értelmében.

Miklay Jenő

A mankoceb hiányával egyebek közt a szőlészetek kerülhetnek nehéz helyzetbe

Forrás: MW

Fotó: Archív fotó

Az Európai Élelmiszer­biztonsági Ható­ság több éve vizsgálja a ditio­karbamát-származékokat, így a mankoceb élővilágra gyakorolt hatását is. A szakmai szervezet tavalyelőtt megerősítette, hogy a mankoceb káros lehet az egészségre, ezért kezdeményezte besorolását az 1B kategóriába, vagyis a szaporodást károsító anyagok közé. Az Euró­pai Vegyianyag-ügynökség tavaly reprotoxikusnak és karcinogénnek nyilvánította a mankocebet. Ezért az Euró­pai Unió minden tagállamában visszavonják az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált gombaölő hatóanyag összes készítményét.

A növénytermesztőket igen kellemetlenül érinti a számos növényvédő szer alapjául szolgáló kemikália forgalomból kivonása.

A ditiokarbamát-szárma­zékokat közel száz éve használják. A lisztharmatok kivételével számos gombás betegség, mint például a peronoszpórák, varasodások és egyéb foltbetegségek ellen. A több mint negyven készítmény között olyan népszerű növényvédők estek a kivonás áldozatául, mint a Dithane M-45, a Ridomil Gold MZ 68 WG, a Quantum MZ, vagy a Vondozeb Plus, illetve származtatott engedélyezéssel a Cuprosan Super F, a Roxam 75 WG. A forgalomban lévő készítmények legkésőbb 2022. január 4-ig használhatók fel.

Az Európai Unió az utóbbi években számos növényvédőszer-hatóanyagot vont ki és jelenleg is többnek a sorsa kérdéses. A növénytermesztők egyetértenek abban, hogy az egészségre és a környezetre bizonyítottan ártalmas anyagokat nem szabad használni. Kifogásolják azonban azt, hogy az EU a növényvédőszer-hatóanyagok vizsgálatakor a veszélyalapú értékelésről a kockázatalapú értékelésre tért át. Ily módon olyan hatóanyagra is kimondják a tiltást, amelynek kockázata csak esetleges.

A mankoceb hiányával egyebek közt a szőlészetek kerülhetnek nehéz helyzetbe
Fotó: Archív fotó / MW

– A hatóanyagok kivonásának üteme az utóbbi években felgyorsult. Ha nehezen helyettesíthető vegyületekről van szó, a hiány komoly gondot okozhat a termesztőknek. A jobb megoldás az lenne – feltéve, hogy nem bizonyítottan kockázatos vegyi anyagokról van szó –, ha akkor történne egyes szerek kivonása, amikor már vannak a régiekkel megközelítőleg azonos hatékonyságú gazdaságos helyettesítők – mondta el véleményét Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

– A hatóanyagok intenzív kivonásának következményeként szembesülhetünk olyan növényvédelmi problémákkal, amelyekre nem lesz engedélyezett megoldás. A mankoceb hiányával egyebek közt a szőlészetek kerülhetnek nehéz helyzetbe, hiszen kizárólagosan ez a szer véd számos szőlőbetegség ellen. Említhetjük a zöldségtermesztést is, ahol szintén hatékonynak ismerik a mankocebkészít­mé­nye­ket. A növényvédelmi vegyszerek csökkentésével számolnunk kell azzal is, hogy nő a kártevői rezisztencia, mivel a használatban hagyott készítmények hatása gyakran azonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!