bács-kiskun

2021.05.17. 13:58

Késik a szabadföldi szamóca

Április közepén nyilvánvaló volt a termesztők számára, hogy idén késik a szabadföldi szamóca. Bevált a prognózis. Ráadásul a sokéves átlagnál kevesebb gyümölcsöt ígérnek idén a tövek.

Miklay Jenő

A hajtatott szamóca terem, a szabadföldire még várni kell

Fotó: Miklay Jenő

Napjainkban már tapasztalat a szamócaszüret jelentős késése. A rendszerint május elején jelentkező termés még zöld, bő 2–3 hét múlva várható a szemek beérése. A szüret eltolódásának egyértelmű oka a május elejéig kitartó hűvös időjárás. A hőmérséklet jóval alatta maradt a szamóca fejlődéséhez szükséges optimális mértéknek.

– A növények április elejétől, lassan ugyan, de fejlesztették bimbóikat. Az első terméskezdemények azonban tönkrementek a hajnalonként beálló mínusz 3–5 Celsius-fokos fagyokban. Nálunk tövenként 3-6 virág esett áldozatául a hidegnek. Kinyíltak ezek a beteg bimbók is, ám az elfeketedett terméskezdemények jelzik, hogy ezekből a virágokból nem lesz semmi.

Összességében a tavalyi októberi csapadékos, hűvösebb időjárás is korlátozta a virágrügyek kialakulását, ezért most kevesebb virág és kevesebb bogyó található a növényeken

– vázolta a nagykőrösi kertjében tapasztaltakat Réger Béláné őstermelő.

A hajtatott szamóca terem, a szabadföldire még várni kell
Fotó: Miklay Jenő

Információink szerint a fagyok kárt okoztak a szabadföldi szamócásokban az egész Homokhátságon. Mindenütt csak az első virágok pusztultak el, mert szerencsére május elején elmaradtak a hajnali fagyok. A veszteség így jelentős, az idei tavaszon kevesebb hozamra számítanak a termesztők. A becslések szerint a jobb kondícióban lévő ültetvényekben is hiányzik majd az elvárható termés 15–20 százaléka.

Fotó: Miklay Jenő

A kisebb felhozatal és a termesztés emelkedő költségei miatt várhatóan többet kell majd fizetni a szamócáért a piacokon, boltokban.

– Szinte mindenféle költségünk jelentősen megemelkedett az utóbbi egy évben. A műtrágyák csak az idei első hónapokban nagyjából 50 százalékkal drágultak, azzal együtt emelkedtek a növényvédő szerek árai, a légkondicionáló fátyolfólia ára pedig az utóbbi hónapokban csaknem a duplájára nőtt. Több az öntözési költség is, hiszen eddig alig jutott a földekre csapadék. A legnagyobb költséget az emberi munka jelenti, a szamóca pedig igencsak munkaigényes növény – hallottuk Tóth István termesztőtől Lajos­mizsén.

Tavaly ilyentájt a kecskeméti vásárcsarnokban kilónként 1800–2000 forintért adták a szamócát. A hazai hajtatott gyümölcs szebbjéből ez idő tájt 2000 forint alatt nemigen lehet kapni. Igaz, egyes nagyáruházak akciójaként beszerezhető 1200 forint áron is.

– A szabadföldi termény várható dömpingára függ a szüreti időszak hosszúságától is. Tavaly elhúzódott a szedés, mert hűvös volt a május. Ha az elkövetkező hetekben esetleg beköszönt a kánikula, akkor hirtelen sok lesz a termés és mindenki azonnal szabadulni akar tőle. Akkor pedig akár olcsónak is nevezhetjük majd a vásárt. Mindenesetre a szamócának idén sem lesz sok vetélytársa. Elfagytak a barackfélék, inkább csak meggyet, cseresznyét vásárolhatnak, akik esetleg sokallják a szamóca árát – vélekedett Réger Béláné.

A Homokhátságon ez idő tájt főleg a lajosmizsei, nagykőrösi, nyársapáti, kecskeméti kertészek aggódnak a szamócaidény eredményeiért.

A térségben ők termesztik a legtöbbet ebből a gyümölcsből. Az időjárás viszontagságait elhárítandó, mind többen próbálkoznak a fóliatakarásos technológiával, ami költségessége miatt egyelőre csak kis területekre összpontosul. Több év átlagában a szamóca biztonságosan telel a hajtatóházakban. Másfelől a fajtaválasztással is befolyásolják gazdasági eredményeiket. Jelenleg a fajtaválasztékban mintegy 50 százalékos arányban a bevált Clery nevű szamócát termesztik a homokhátságiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!