áremelkedés

2021.05.05. 17:26

Jelentős drágulás figyelhető meg az építőanyag-piacon megyénkben is

Folyamatosan emelkedik 2016 óta a lakásépítések száma Magyarországon. 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest 34 százalékkal több, 28,2 ezer új lakás épült az országban. Bács-Kiskunban 1332 lakást adtak át tavaly, 66 százalékkal többet, mint tavalyelőtt. Az árak viszont idén alaposan meglódultak.

Barta Zsolt

A minőségi import faanyagok ára hatvan százalékkal drágult

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A fém és a műanyag építőanyagok drasztikus, 25 százalékos drágulása várható már a tavasszal, az alapanyagokért 30–40 százalékkal is többet fizethetnek a gyártók. Az árakat a globális alapanyaghiány korbácsolja fel” – írta a közelmúltban a Világgazdaság. Vajon beigazolódtak-e a várakozások? A cikkben szereplő megállapítás sajnos megállja a helyét. Az árak jelentős elmozdulása leginkább a világpiaci változásoknak köszönhetők – nyilatkozta megkeresésünkre Molnár Ferenc kecskeméti építőipari kereskedő. A Molnár Fatelep tulajdonosa a napokban folytatott egyeztetéseket jól ismert építőipari cégek területi képviselőivel. A beszélgetésre meghívta hírportálunk munkatársát is.

A kecskeméti üzletember hivatkozott a Világgazdaság április 27-i cikkére, amelyben Kárpáti József, az ÉVOSZ – Makész szakmai elnöke is a drágulásról nyilatkozott. Ő megemlítette, hogy például a készházak építéséhez szükséges hőkezelt minőségi import faanyag 60 százalékkal drágult, emellett a betonvas is hasonló arányban kerül többe. A csavar- és bádogos termékekért is jóval többet kell fizetnie a vevőknek. Molnár Ferenc elmondta, hogy egy vevője januárban 300 ezer forintért vásárolt házszigeteléshez szükséges termékeket, ez a csomag ma már 100–150 ezer forinttal kerül többe. A polisztirol ára legalább 50 százalékkal ment fel.

Hogy miért?

Olyannyira megdrágultak a kőolajtermékek a világon, hogy például az osztrák kamara megkongatta a vészharangot, miszerint a drágulás kiszippantja az építőipari cégekből a tervezett árrést, így Ausztriában csődhullám fenyeget. Ott a folyamatos vis major áremelés már lassan elfogadottá válik.

Molnár Ferenc (balról a második) konzultációra hívta a hazai építőipari cégek területi képviselőit
Fotó: Barta Zsolt

Az egyik ismert cég képviselője is alátámasztotta a véleményt. Mint mondta, korábban egy-két hétre szállítottak polisztirolt, most ez hat-nyolc hétre tolódott ki. Olyan is előfordult a kecskeméti családi vállalkozás életében, hogy Molnár Ferenc megállapodott az egyik partnerrel egy bizonyos beszerzési árban, majd egy órával később már hét százalékkal magasabb árat jelzett vissza a cég területi képviselője.

Olyan cserépgyártó is elküldte képviselőjét a konzultációra, amely idén 25 százalékot emelt, noha az infláció nem éri el a KSH szerint a négy százalékot. Korábban a cserépgyártók egy éveben egyszer emeltek, most lehet, hogy ez többször is előfordul. Az utóbbi hetekben hallható, hogy vannak olyan cégek, mesterek, akik például az otthonfelújítási támogatást látva jelentősen megemelték a vállalási áraikat.

Elhangzott a beszélgetésen, hogy Kecskemét egyik kertvárosi övezetében lévő társasházi tömbben egy nagyobb magánlakásnál, nyílászárók cseréjére hívott ki egy szakembert a tulajdonos. Az illető fel sem mérte a munkát, csak rávágta, hogy hárommillió forintért vállalja. Egy másik cég ennek kevesebb, mint a feléért elvégezte a munkát. Budapesten egy családi ház udvarában 300 négyzetméternyi díszkő burkolására kértek árajánlatot. A munkabér hatmillió forint lett volna – mesélte az egyik építőipari cég területi képviselője.

Molnár Ferenc hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a legtöbb anyag árát egyhetes intervallumban ajánlják, mivel a piaci árak és a szállítási határidők szintén változnak. Hogy hol az árplafon? Nem tudni. Talán jövőre várható némi árcsökkenés, de ez függ a világpiaci tendenciáktól, ahol Kína és az Egyesült Államok hatalmas vásárlópotenciálja befolyásolja az árakat – hangzott el a beszélgetésen.

A minőségi import faanyagok ára hatvan százalékkal drágult
Fotó: Shutterstock

Tavaly jóval több új lakás épült, mint korábban

Tavaly Bács-Kiskun megyében 67 százalékkal (országosan 34 százalékkal) nőtt az új lakások száma az előző évihez képest. Összesen 1332 lakást vettek használatba, melyek 58 százaléka a megyeszékhelyen, 23 százaléka a kisebb városokban, 19 százaléka községekben épült. Az új lakások 77 százalékának magán személyek, 23 százalékának vállalkozások voltak az építtetői. Építési forma szerint a lakások több mint háromnegyedét családi házas formában, kevesebb, mint egynegyedét többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete (106 négyzetméter) meghaladta az országost (98 négyzetméter), közel hattizedük épült négy vagy annál több szobával. Az országos tendenciával párhuzamosan a megyében is csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2020-ban kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (638) 45 százalékkal esett vissza az előző évihez mérten a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!