bács-kiskun

2021.05.21. 13:38

Gombaölő szerekkel szükséges védekezni a kártevő mikrobák ellen

A kártevő mikrobák kezdetben az alsó leveleken találhatók, azonban a további felmelegedéssel újabb és újabb telepeik jöhet­nek létre a szárba indult árpán és búzán. Ezért nagyon fontos a vetemények gombaölő szerekkel való kezelése.

Miklay Jenő

Nagyon fontos a veteményeken a kártevő mikrobák gombaölő szerekkel való permetezése

Forrás: Archív fotó: MW

Fotó: Karnok Csaba

A felmelegedéssel veszélybe kerülhetnek a szántóföldi növényi kultúrák – figyelmeztetnek a növényvédelmi szakemberek.

A május elejei határszemléken megbizonyosodhattak a termesztők: a kalászos gabonák kórokozói kimozdultak az eddigi lappangásból és intenzíven szaporodnak. Főleg a levélfoltosságot előidéző Helmintospórium-, a Septória-fajok és a gabonalisztharmat jelenlétét azonosították egyebek közt a Bács-Kiskun megyei szántóföldeken is.

– A kártevő mikrobák kezdetben az alsó leveleken találhatók, azonban a további felmelegedéssel újabb és újabb telepeik jöhetnek létre a szárba indult árpán és búzán. Ezért nagyon fontos a vetemények gombaölő szerekkel való kezelése. Amennyiben a védekezésre sor kerül a közeli napokban, akkor hatékonyan gátolható a fertőzések terjedése – javasolta Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök.

A táblák ellenőrzése során kiderült: a rovarok közül ez idő tájt főleg a vetésfehérítő bogarak okozhatnak problémát a növényzetben. Ezek a kártevők egyelőre nem szaporodtak el túlságosan, általában kevésnek, helyenként közepesnek mondható a populációjuk.

– Az eddig lerakott tojások száma alapján jelenleg közepes mértékű lárvafertőzésre lehet számítani. Ezt a megfigyelési tapasztalatot azonban nem szabad véglegesnek tekinteni, mert az időjárás változásától függően a rovarok szaporodása később felgyorsulhat.

Az őszi káposztarepce virágzása az idei tavaszon meglehetősen elhúzódik.

A lassúbb vegetációjú növényzetben pedig komoly veszélyt jelentenek a fénybogarak. Mellettük gyorsan szaporodnak a becőormányosok is. Érdemes sárgatálas vagy ragacsos fogólapos csapdázással ellenőrizni a rovarok jelenlétét. Ahol a napi fogás meghaladja a 15-20 példányt, ott indokolt a kártevő elleni védekezés. A becő­ormányosok környezetében egyre több a becőszúnyog is, melyek az ormányosok által megfúrt becőkbe rakják petéi­ket. A napraforgót és a kukoricát károsító barkófélék jelenleg még nem aktívak, de a várható felmelegedés meggyorsítja a szaporodásukat – tájékoztatott a szakember.

Nagyon fontos a veteményeken a kártevő mikrobák gombaölő szerekkel való permetezése
Fotó: Archív fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!