bács-kiskun

2021.05.17. 11:25

Év végéig jelentősen megdrágulhat a tojás

Most olcsó a tojás a leárazások miatt, de nem kizárt, hogy az év második felében jelentősen emelkedik az ára. Az állattartók jelenleg veszteségesen termelnek a magas takarmányárak miatt.

Barta Zsolt

A takarmányárak emelkedése kihat a tojás árára is

Forrás: Illusztráció: Fehér Gábor/MW

Fotó: Fehér Gábor

Az év végéig jelentősen emelkedhet a tojás ára. Jelenleg a tojástermelők mindennap jelentős veszteséget könyvelnek el. Ennek több oka is van – nyilatkozta a baon.hu-nak Kollár Csaba, a Mizsetáp Kft. vezetője.

A takarmányárak az egekbe szöktek, pedig tavaly jó volt a hazai termés. A szavait támasztja alá a KSH keddi jelentése is, amely szerint tavaly kedvező termésátlagokkal számolhattak a gazdák. Kukoricából rekordközeli, 8,6 tonna volt a hektáronkénti termésátlag, de a búzáé (5,4 tonna/hektár) is meghaladta az előző évi eredményeket. Gabonából közel 2,3 millió hektárról 15,3 millió tonna termést takarítottak be, miközben a gabonafélék betakarított területe 2014 óta – egy év kivételével – csökken.

Ugyanakkor Kínában rossz volt a termés, így a nagy ország bevásárolt az elmúlt hetekben, emiatt kilőttek az árak. A kukorica tonnájának az ára ma 88 ezer forint körül mozog, míg a búzáé 77 ezer tonnánként. Így a hazai gabonák ára 70 százalékkal magasabb, mint tavaly volt. A szója áremelkedése 45, a napraforgóé 88, a korpáé pedig 50 százalékos egy év alatt. Emiatt dráguló takarmánnyal kell etetni a jószágokat.

Kollár Csaba, elemezve a piaci helyzetet, megemlítette, hogy húsvétra a kiskereskedelmi láncok a szokásos ünnepi mennyiséget – mely több az átlagos heti fogyasztásnál – rendelték meg. Ugyanakkor az idei ünnep a járvány miatt jóval kisebb fogyasztást generált, így a tojás a kereskedőkön maradt, ezért most ezek a vállalatok nagyon olcsón kiárusítják a terméket. Közben a farmokon nem állt le a termelés, így árutorlódás várható.

Az ügyvezető szerint minden tojáson legalább ötforintnyi vesztesége lehet ma a termelőknek.

Kérdésünkre, hogy mennyi lenne a reális bolti ár, annyit felelt: 800–850 forint kilónként, így némi haszna maradhatna az állattartónak is.

Hangsúlyozta: nem azt kell nézni, hogy hány forintba kerül a tojásnak darabja, hiszen krumplit sem darabra veszünk, hanem kilóra. A kereskedelem ma már kiírja a polcokra a kilóra vetített egységárakat, ezért azokat kell figyelnie a vásárlónak. Az üzletember megjegyezte, hogy előbb-utóbb a tojás-, a hús- és a tejárak is durván emelkedni fognak, hisz mindegyiknek nagyon magas a takarmányköltsége. Megítélése szerint az év végére ez elérheti a 20 százalékos változást is.

Évről évre emelkedőben van a hazai tojásfogyasztás

A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, illetve az agy számára oly fontos kolintartalma. A tojás jótékony hatással van a szív egészségére is. Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok ómega-3 zsírsavat, ami véd a szív- és érbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-­kórt. Fehérjéjének biológiai értéke az anyatejével megegyezően 100 százalékos, miközben a boltokban kapható legolcsóbb fehérjeforrás.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jelenleg 243 darab tojást fogyasztunk évente fejenként. A tojásfogyasztás az elmúlt 60 évet nézve 1990-ben érte el a csúcspontját, akkor 389 darab tojás jutott egy emberre Magyarországon. Ez később lecsökkent 200 darabra, majd az elmúlt öt-hat évben ismét emelkedő pályára került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!