Homokhátság

2021.04.25. 13:43

Támad a dérgomba és a szilvadarázs

Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök elmondta, milyen kártevőkkel kell megküzdenünk a gyümölcsösben, kertünkben, és hogy hogyan tudunk ellenük védekezni.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A február óta tartó szárazság kedvezett a rovarkártevőknek a gyümölcsösökben, ugyanakkor hátráltatta a kórokozók elszaporodását. Az elmúlt napok esős időszaka miatt azonban a gondozatlanul hagyott növényeken hamar elterjedhetnek a különféle betegségek.

– A gyümölcsfák lombozatát, feslő leveleit ez idő tájt a barna gyümölcsfa lombormányos és a kendermagbogár károsíthatja. Az utóbbi rovar kiodvasítja a szőlő duzzadó rügyeit is. A szőlőtőkéken már megjelentek a púpos szú imágói is. Ez a faj azért veszélyes, mert megtámadja az élő fás részeket, gyümölcsfákon és szőlőtőkén egyaránt – hívta fel a termesztők figyelmét Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök.

– Az almafákon már szívogatnak az áttelelt tojásokból kikelt levélpirosító levéltetvek, melyek hamarosan meghozzák utódaikat. A mikrokártevők tekintetében az esőzések után az alma­varasodás kórokozói számára kedvezőbbek a feltételek, a fiatal levelek és a virágok érzékenyek, ezért a megelőző védekezés megkezdése időszerű.

Már láthatóak a lisztharmattal fertőzött szürke vesszők, azokat feltétlenül el kell távolítani.

A körte vonatkozásában a levélbolhák most rakják le tojásaikat, az elkövetkező napokban a hőmérséklet alakulásától függ, milyen gyorsan kelnek ki – tette hozzá.

A gyakorló kertészek kivétel nélkül tudják, hogy a virág- és hajtásfertőző monília elleni védekezések minden csonthéjas gyümölcsfa esetében feltétlenül szükségesek. Azt már kevesebben veszik figyelembe, hogy a kórokozóknak kedvezőtlen időszakban sem szabad elmulasztani a növények kezelését.

– Tavasszal, esősre váltó időjárásban a gondozatlanul hagyott növényeken a betegségek járványszerűen terjednek a lombozatban. Őszibarackosokban például a dérgomba, vagyis a tafrinás levélfodrosodás ellen kell védekezni, főleg akkor, ha a hőmérséklet tartósan lecsökken egy-egy hidegfront hatására.

A virágzó szilvafákra érdemes kihelyezni fehér színű ragacsos fogólapokat a poloskaszagú szilvadarazsak megfigyelésére.

Rajzásuk intenzitása alapján kell megszervezni a növények védelmét. Más kultúrákban a meztelencsigák és az ázsiai márványos poloskák is megjelentek, továbbá a kelő növények kirágásával a lótetű is gondot okozhat áprilisban a termesztőknek – magyarázta a szakember.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!