mezőgazdaság

2021.04.25. 06:55

Összefogtak a külterületi utak rendben tartásáért a hercegszántóiak

A külterületi utak gondozását, rendben tartását tűzte ki célul az az új hercegszántói közösség, amely a közelmúltban alakult meg.

Tölgyesi Gábor

Varga Gábor polgármester mutatja a település határában lévő egyik problémás földutat

Fotó: Tölgyesi Gábor

A település határában a közigazgatásilag hozzá tartozó Budzsak és Hóduna településrészekkel együtt jelentős a külterületi utak hálózata. A mezőgazdaságban dolgozók zavartalan közlekedése, munkavégzése érdekében a dűlőutak rendben tartása fontos feladat.

– A községben évtizedek óta beszédtéma a földutak helyzete. Ezek pedig nem voltak mindig optimális állapotban. Különösen az év csapadékos időszakában okoztak gondot a gazdálkodóknak – mondta Varga Gábor polgármester.

– Hosszas előkészítő munka után 2019. év végén kezdtünk el foglalkozni a probléma konkrét megoldásával.

Falugazdászunk, Gálity István segítségével meghívtuk a helyi termelőket, méhészeket, vadászokat és horgászokat egy fórumra.

Döntést hoztunk a szántói külterületi utak és környezetének karbantartásáért egy egyesület megalapításáról – tette hozzá.

Mint azt a település vezetője elmondta, az első lépés a vezetőség megválasztása volt. Az irányító testület elnöke Gyurity Istvánné, tagjai Horváth Hédi és Kovács György lettek. Az összejövetelen megjelentek reménykedéssel, bizakodással tekintettek az új szervezet létrejöttére.

– Véleményem szerint a jövőben kulcsfontosságú lesz majd a tagság összefogása – mondta Varga Gábor.

A hercegszántói új közösség, a Külterületi Útjaink és Környezete Karbantartásáért Egyesület (KÜKE) a megalakulást, valamint a 2020. októ­beri cégbírósági bejegyzést követően a pandémia miatt nem tudott személyesen találkozni a tagsággal, éppen ezért a község földtulajdonosait levélben értesítették megalakulásukról és terveikről – tájékoztatott Gyurity Istvánné elnök.

– Jelenleg 23 tagunk van, vállalkozók és őstermelők. Ők ezer forint tagdíjat fizetnek, ami beszámít a hektáronként ezer forintos hozzájáruláshoz, ami önkéntes alapon működik. Egyesületünk célja – többek között – a szántóföldek közötti külterületi utak karbantartásában való segélynyújtás a tulajdonosokkal kötött eseti megállapodások alapján.

Fontos az utak állagmegőrzése, állapotjavítása, és helyreállításában segítség nyújtása a tulajdonosoknak a mezőgazdasági területek megközelíthetősége érdekében

– mondta Gyurity Istvánné.

– Szeretnénk részt venni a külterületen található vizek, levezető árkok, csatornák karbantartásában, állagmegőrzésében, szintén a tulajdonosokkal kötött megállapodások alapján. Feladatunk strukturális fejlesztéséhez anyagi támogatást nyújtó pályázatok felkutatása, a meghirdetett kiírások kiaknázása is célunk. A hulladékgazdálkodás elősegítése érdekében környezeti tanácsadás keretében népszerűsíteni kívánjuk a szelektív hulladékgyűjtést, a komposztálást és a hulladékminimalizálást. Amennyiben feloldódik a zárlat, összehívunk egy taggyűlést, hiszen sok megbeszélni valónk van feladatainkról, a megjelent pályázati lehetőségekről. Bízom abban, hogy egyre többen kívánnak majd részt venni ebben a nem könnyű, de fontos, a település lakosságának jelentős részét érintő tevékenységben – tette hozzá Gyurity Istvánné elnök.

Varga Gábor polgármester mutatja a település határában lévő egyik problémás földutat
Fotó: Tölgyesi Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!