beruházás

2021.04.06. 14:00

Naperőmű kiépítésével forgatják a jászszentlászlói horgásztó vizét

Naperőmű kiépítésével biztosítják a jászszentlászlói horgásztó vízforgatását. A létfontosságú beruházásra pályázaton nyert támogatást a helyi horgászegyesület. A fejlesztéssel elsősorban a halakat szeretnék megóvni a nyári hőségben a kipusztulástól.

Vajda Piroska

Nagy András polgármester

Forrás: Beküldött fotó

Több mint ötven éve alakult meg a Jászszentlászlói Sporthorgász Egyesület, amely mára a település egyik legnagyobb, száztagú civil szervezete. Nagy örömünkre szolgál, hogy az egyesületnek három hölgy tagja is van – nyilatkozta Nagy András polgármester. Az egyesület titkárától azt is megtudtuk, hogy a Jászszentlászló és Móricgát határában található 23 hektáros területen héthektárnyi vízfelület, azaz három tó áll a horgászok rendelkezésére.

Az egyes tó mintegy másfél hektáros, a kettes tó öthektáros, ebből választottak le korábban egy félhektáros, halnevelésre alkalmas részt. Ez sajnos az elmúlt években a súlyos aszály miatt teljesen kiszáradt. Az egyes tó is csak azért maradt fent, mert néhány éve egy sikeres pályázatnak köszönhetően kikotortatták a tó medrét.

Tervezik a másik két tó rehabilitációját is, de jelenleg erre nincs több tíz millió forintja az egyesületnek. A terület egy fokozottan védett ősláp, ezért nem mindegy, hogy milyen módon valósítják ezt meg, komoly környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni – részletezte Nagy András. Azt is hozzátette, hogy a vízfelület megőrzése nemcsak a horgászok miatt fontos, hanem mert a környék vadállatai is odajárnak inni.

Szöllősi István a napokban több mint tízkilós harcsát fogott a jászszentlászlói horgásztavon
Fotó: baon.hu

A vízrendszer fenntartásához és egyben az egyesület életben tartásához minden pályázati lehetőséget megragadnak. Legutóbb a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyertek 2,2 millió forintot, amiből hamarosan olyan napelemrendszert építenek ki, amellyel biztosítják az egyes tó vízforgatását. Így szeretnék elejét venni annak, hogy nyári hőségben kipusztuljanak a halak. Az egyesületi tagok is hozzájárulnak a tófejlesztéshez és a halasításhoz, évente 25 ezer forintot fizetnek. Az egyesület másik bevételét a napi jegyek eladása jelenti. A tó halállománya jelentős, hiszen évente négy telepítést is végeznek. Nem véletlen, hogy tavaly 49 mázsa hal akadt horogra – hangsúlyozta Nagy András, aki arról is beszélt, hogy jó kapcsolatot ápolnak a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetségével, így többször is helyet adtak már megyei horgászversenyeknek. Az egyesület évente hét versenyt rendez: van egy saját versenyük, ahol csak a tagok vehetnek részt, ugyanakkor minden évben megtartják az emlékversenyt az alapító tagok tiszteletére, hagyomány még a négy tusa horgászverseny és a 24 órás csapatverseny is. Fontosak ezek, mert összehozza az embereket, jó csapatépítő esemény – hangsúlyozta az egyesület titkára.

Örömmel számolt be arról is, hogy az önkormányzat támogatásából minden évben horgásztábort rendeznek az általános iskolásoknak. Ez annyira népszerű, hogy idén tizedik alkalommal rendezik meg immár három turnusban.

Visszavásárolnák a horgásztanyát

A tórendszer közvetlen szomszédságában épült horgásztanya elvesztése fájó pont az egyesület életében. Az egyesület alapítói alakították ki a szállással, vizesblokkal, csónaktárolóval egybekötött közösségi helyet, amely nagyon kedvelt a helybeliek és környékbeliek körében. A kétezres évek elején, számunkra érthetetlen módon az akkori vezetőség által, apportálással egy alapítvány tulajdonába került. Miután az alapítvány tönkrement, a horgásztanya adósság fejében a Fókusz Takarékszövetkezet tulajdonába került. A pénzintézet szerencsére gondos gazdája volt, és fejlesztette a létesítményt, sőt a helyiek ingyen használhatták. A Fókusz Takarékszövetkezet átalakulásával azonban a Horgásztanya a TIFOR Takarék Zrt. tulajdonába került. Az önkormányzat – mivel jelenleg bérli a társaságtól a horgásztanyát, évente 500 ezer forintért – szeretné az ingatlant visszavásárolni. Ez ügyben jelenleg is folynak a tárgyalások – tudtuk meg Nagy Andrástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!