galériával

2021.04.30. 12:26

Kihajtották a tiszaalpári legelőre a szürkemarhákat

Kiszabadult a több hónapos „fogságból” közel négyszáz szürkemarha, akik az elmúlt időszakot karámban töltötték. Az állatokat a téli szálláshelyükről pénteken délelőtt a tiszaalpári réti legelőre hajtották.

Szentirmay Tamás

Fotó: Szentirmay Tamás

Hosszú évek óta foglalkozik szürkemarhákkal és bivalyokkal Földvári László. A Tiszaugon élő gazda több helyen, többek között saját településén és Tiszaalpáron is tart nagy létszámú gulyát. A Tiszaalpár határában lévő téli szállásról a napokban szállítottak el százharminc bivalyt, két kamionnal. A művelet csak nem egy egész napot vett igénybe. A szürkemarhák is érezték, hogy hamarosan ők is útra kelnek, mert pénteken reggel, már ott sorakoztak a kapu előtt, hogy kinyissák neki. Erre azonban még kicsit várniuk kellett, mert először a két karámban lévő állatokat egybe terelték össze. Idegességüket jelezte, hogy sokat bőgtek, és néhányan egymásnak is mentek.

Herczeg Barbara az állatok intézője elmondta, hogy százharminc borjú és kettőszázötven tehén, valamint három bika, és egy kutya hagyta el a téli szállást. Néhány borjú, bár kiment a karámból, de nem követte a gulyát, őket visszahajtották a karámba, majd később kapcsolódnak a többiekhez, csak úgy, mint egy szamár, valamint néhány kecske. Az állatok a téli időszak alatt jó néhány kilót felszednek magukra, de ezt majd legelés közben leadják.

A szürkemarhák, érezve a szabadságot szinte végig vágtában tették meg az öt kilométeres utat.

Maga a hajtás úgy történik, hogy elől megy egy ember, míg a többiek hátul figyelik azt, hogy ne kóboroljon el egyetlen jószág sem. Ezúttal viszont az állatok választották meg az utazó sebességüket, a hajtók csak a gulya végén követték őket. Érdekes, hogy a menet borjúk vezették. Nyolc bika a téli szálláson maradt, majd bizonyos időközönként váltani fogják egymást. Herczeg Barbarától megtudtuk, hogy van egy kéthetes cumis bikájuk is, akit Dezsőnek neveztek el. Dezső anyja elpusztult az ellésben. Mivel egyik anya sem fogadta el, így két óránként, egészen két hónapos koráig cumisüvegből eteti. A borjú már nagyon ragaszkodik Barbarához, ha tehetné mindig mellette lenne. A tervek szerint október végéig legelhetik a zöld növényzetet az állatok, ami után majd visszahajtják őket a téli szálláshelyükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!