bács-kiskun

2021.04.02. 11:20

A homokban a kukorica az úr, de egyre több gazdaság hasznosítja a cirkot is

Cirkot vessünk, vagy kukoricát? Utóbbi az előbbivel szemben szilárdan tartja magát a szántókon. Legalábbis a Homokhátságon ez a tapasztalat róla.

Miklay Jenő

Kedvező időjárásban a kukorica rendszerint több jövedelmet ad

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW

A Homokhátság tavaszi száradtságával összefüggésben a tavaszi szántóföldiek vetése előtt gyakran szóba kerül a cirok termesztésének bővítése. Pártolói szerint ez a növény jól viseli a szélsőséges időjárást, ezért aszályos években biztonságosabbá teheti a szántóföldi növénytermesztés jövedelmezőségét.

Hazánkban, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 35 ezer hektáron termesztenek szemes cirkot. További 15 ezer hektáron silónak való cirok terem az állatállomány takarmányozására. Azzal szemben, hogy világszerte nő a cirok termesztése – mert magvait jól hasznosítják a takarmányiparban –, a jelenlegi hazai termőterület a főbb gabonafélékhez képest abszolút értékben csekély. Néhány évtizede még csak 5–6 ezer hektáron termesztették, de azóta – főleg a takarmánykeverő üzemek ösztönözésére – Bács-Kiskun megyében is több gazdaság vonta be a művelésbe.

Úgy tűnik azonban, hogy az ágazati méret megrekedt a jelenlegi szinten, kevés eredménnyel jár a cirkot népszerűsítő gabona­nemesítők és -forgalmazók erőfeszítése.

Üzemgazdasági szempontból a szemes cirok elsősorban a kukoricát helyettesítheti. Számos kiváló hibridje áll ma már rendelkezésre, amelyek jól bírják a száraz nyarakat és viszonylag kedvező termést produkálnak.

Mégis, a kukorica a cirokkal szemben szilárdan tartja magát a szántókon.

Legalábbis a Homokhátságon ez a tapasztalat róla.

– Gazdaságunkban korábban próbálkoztunk a cirok termesztésével. Azt tapasztaltuk vele, hogy a nagyon száraz időjárást ez a növény is épp annyira megsínyli, mint a kukorica. Aszályos években főleg a laza homokos talajokon nagyon kevés hozamot produkált. Kedvező időjárás esetén viszont a kukorica rendszerint több jövedelmet ad. A másik probléma a szemek szárítása. A cirok viszonylag sok nedvességet tartalmaz aratáskor, tehát szárítani kell. Aratás idején a szárítóüzemek a kukoricával foglalkoznak, ezért komoly problémát okoz a termesztőknek a szemek alkalmassá tétele a magtározásra – sorolta tapasztalatait Pesti Gábor nagykőrösi gazdálkodó.

Kedvező időjárásban a kukorica rendszerint több jövedelmet ad
Fotó: MW / Illusztráció

Az állattenyésztő gazdaságok többnyire beiktatják a vetésszerkezetbe a silónak alkalmas cirokfajtákat. A 3-4 méteres növények igen sok zöldtömeggel látják el az állatállományt.

Kukoricával kombinálva jó silónak valót nyerhetnek száraz nyarakon is. Például Kecskemét környékén helyenként a cirok- és a kukoricasorokat váltva alakítják. Ezért ha olyan aszály jelentkezik, amelyben megsül a kukorica, a silócirok magasabb nedvességtartalmával ellensúlyozza azt, így kevésbé romlik a takarmány minősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!