bács-kiskun

2021.04.09. 19:11

A hazai borpiacot is megviselte a pandémia

A minőségi termékeket előállítókat hátrányosan érintették a járvány miatti intézkedések.

Barta Zsolt

Frittmann János (jobbra) kóstoltatja az egyik rozét

Fotó: Barta Zsolt

A pandémia a hazai borszektort is érintette. Kik voltak a vesztesek, voltak-e nyertesek? Erről kérdeztük Frittmann Jánost, a Kunsági Borvidék elnökét, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az alelnökét.

– A szektor egyes szereplőit hátrányosan, másokat szinte alig érintette a járvány miatt bekövetkezett gazdasági intézkedések sora – mondta a soltvadkerti borász. – Azok a vállalkozások, amelyek csak a vendéglátóipari egységekbe, éttermekbe, szállodákba szállítottak, azok közül sokan a padlóra kerültek. Hason­lóan járt több kis pincészet is, amelyek a hordók mellől értékesítik a borokat. Azok a cégek, amelyek képesek exportálni, illetve a kiskereskedelmi láncokban folyamatosan elérhetőek a termékeik, azok könnyebben viselték a válságot.

A borász azt is elmondta, hogy az olcsóbb kategóriájú borpiaci szegmensben nem volt jellemző a visszaesés.

Felhívta a figyelmet egy különös ellentmondásra is. Mégpedig, hogy míg a boltokban sok termék ára jelentősen emelkedett, addig a boroké nem, miközben az üveg, a papír és a szállítási, valamint a bérköltségek jelentősen megváltoztak.

Megjegyezte, hogy míg nálunk a minőségi borpiac egyes szereplői nehézségekkel küzdenek, addig a hasonló osztrák pincészetek ügyesen használták ki a helyzetet. Ők ugyanis a minőségi borokból többet szállítottak külföldre, mint előtte. Németország volt többnyire a felvevőpiac, ott ugyanis nőtt a minőségi borok iránti igény.

Hogy milyen borokat talál a vásárló, ha a tavalyi évjárat boraiból vásárol? Frittmann János azt mondta, hogy kóstolva mások borait, tapasztalata szerint a palackok tartalma sok esetben nagyon jó, sőt vannak szenzációsak is. A hidegre fordult időjárásról a soltvadkerti borász elmondta, hogy a szőlőrügyek beindultak. Nappal ugyanis jó az idő, bimbósodnak a zöld részek a vesszőkön. A gyümölcsösökben lehetnek már gondok a hideg miatt.

Frittmann János (jobbra) kóstoltatja az egyik rozét
Fotó: Barta Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!