frissítve / galériával

2021.03.02. 14:01

Szijjártó Péter jelentős kormányzati támogatásokat jelentett be Kecskeméten

832 millió forintos beruházást hajt végre Kecskeméten a vonóhorgokat gyártó ACPS Automotive Kft. (korábban Bosal Hungary Kft.), ehhez 274 millió forintos támogatást nyújt a kormány a versenyképesség-növelési program keretében. Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be kedden a cégnél.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Frissítve (15:10):

Egy másik, ugyancsak Kecskemét-Kadafalván, a Heliport ipari parkban lévő cég, az Autóflex-Knott Kft. is jelentős támogatást kap a versenyképesség-növelési programban, valamint a külpiaci növekedést támogató programban. Mint kiderült,

az utánfutó-alkatrész gyártással és kereskedéssel foglalkozó vállalat Kecskeméten 553 millió forintos kapacitás-növelő beruházást hajt végre, melyhez a kormány 277 millió forintot biztosít.

Az Egyesült Államokban pedig 800 milliós beruházást indít a cég, ezt a kormány 400 millió forinttal támogatja. Ezt is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a cég telephelyén.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság elérte teljesítőképesség határát, segíteni kell az exportáló cégeket, hogy közelebb menjenek a célpiachoz, külföldön is tudjanak termelni. Ennek érdekében támogatják az Autóflex-Knott amerikai beruházását. Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, hátországa, de a jövője a beszállító cégek megerősítésétől függ, ezért az Autóflex-Knott a versenyképesség növelését célzó program keretében is támogatáshoz jut.

H. Szabó Sándor, az Autóflex-Knott Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly a vírus betörésekor megijedtek, de nem pánikoltak. Folytatták a termelést, noha több vevő, fogadó vállalat nem vette át az árut, gyakorlatilag így előremenekültek. A kormány támogatásának is köszönhetően, hogy egy 30 százalékos visszaesést követően termelésük tavaly mégis meghaladta a 2019-est. 2021-re többek között egy új, teljesen automatizált festősor beszerzését tervezik és folytatják a szellőző, elszívó berendezések fejlesztését is.

Korábban írtuk:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Gajda Pál, az ACPS Automotive Kft. ügyvezetője mondott beszédet a cég telephelyén, ahol a miniszter ünnepélyesen átadta a támogatási okiratot a cégvezetőnek.

Mint elhangzott, az ACPS a beruházás révén gépeket, gyártósorokat vásárol, technológiai fejlesztést hajt végre, és így a vonóhorog-gyártó kapacitását az évi 1,1 millióról 1,3 millióra növeli. Mindez azt jelenti, hogy a cég közel ezer munkavállalójának a munkahelye a jövőben is biztos lesz.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a megyei cégeknek, hogy a járvány alatt sem hagytak fel a beruházásokkal.

A kormány versenyképesség-növelési programja keretében 67 vállalat összesen 92 milliárd forintnyi támogatást kapott Bács-Kiskunban.

A németországi központtal rendelkező, több mint 1600 főt foglalkoztató ACPS cégcsoport legnagyobb gyártóbázisa a magyarországi, kecskeméti ACPS Automotive Kft. (korábban Bosal Hungary Kft.). A cég TIER1-es, közvetlen beszállítója a legnagyobb autógyártó vállalatoknak. Dinamikusan és töretlenül fejlődik, évről-évre több mint 1,1-1,2 millió darab vonóhorog hagyja el a gyártósorokat. Ezt a mennyiséget hegesztőrobotok, CNC megmunkáló gépek és szerelősorok folyamatos telepítéseivel érik el.

A több mint 1000 főt foglalkoztató üzemben a termelés mellett kiemelkedő szerep jut a fejlesztésre is, ugyanis az utópiacra gyártott termékek mindegyikét Magyarországon fejleszti egy 40 főt foglalkoztató fiatalos, innovatív fejlesztőmérnökségi osztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!