Duna–Tisza köze

2021.03.16. 20:00

Tetszetős és nagyon jóízű a hazánkban termelt zöldség

A hazai kertészetek igyekeznek háttérbe szorítani az importált terményeket. Ezt mutatja a hetipiacok, vásárcsarnokok márciusi felhozatala is.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com

A téli termesztésbe nálunk gazdaságosan bevonható zöldségfélék komoly vetélytársai a február végén, március elején beérkező import terményeknek. A választék szinte évről évre bővül, a hidegtűrő növények mellett mind több meleg­igényes zöldségféle követel helyet a télidei hajtatásban is, főleg a paprika, paradicsom. Amióta a hideghajtatás meghonosodott nálunk, a Bács-Kiskun megyei kertészek többsége mindig törekedett a költséges hajtató felületek többszöri hasznosítására.

Az első vetemény, a paprika vagy paradicsom előtt, gyakran a hónapos retek. Nálunk a legmunkaigényesebb hajtatott zöldségkultúrák közé tartozik. Mégis ragaszkodnak hozzá, mert más növényekhez viszonyítva gyorsan visszatérülnek költségei. Országosan 100, Bács-Kiskun megyei viszonylatban évente némi ingadozással, 8–10 hektár a termőfelülete, a szántóföldiekkel együtt pedig évi 600 tonna körüli az össztermése a KSH adatai szerint. A honi termesztésű hónapos retek piaci helyzete stabil volt mindig, minőségben túlhaladja az importot.

– Nagyobb szeműek, mint a külföldiek, tetszetősebbek, mert rendszerint a levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba. Különösen népszerű fajta a félegyházi vajretek, amely szép skarlátvörös színű, vékony a héja és a gyökere. Nem pudvásodik, jóízű. Hasonlóan jó tulajdonságai vannak a többi piros fajtának is, a külföldi nemesítések nemigen tudtak elterjedni mellettük – hallottuk Koncz Gyuláné kereskedőtől a nagykőrösi hetipiacon.

A keceli retket szívesen vásárolják a nagykőrösi kereskedők is
Fotó: Miklay Jenő

Akik emlékeznek a régi hetipiacok hónaposretek-kínálatára és látják a mait, lényeges különbséget tapasztalnak. A retek minősége jelenleg sokkal egységesebb. Ez arra utal, hogy a kertészek többsége belátta: nem érdemes a saját maguk fogta vetőmagot használniuk. Minőségi termést profi vetőmagtermesztőktől származó, fém­zárolt magvakkal lehetséges elérni.

Réger Béláné nagykőrösi őstermelő évtizedek óta termeszt hónapos retket fólia alatt, előveteményként. Azt mondja, a jó vetőmag valóban alapfeltétel, de a végeredmény főleg a termesztési technológián múlik.

– A retket szinte mindenütt gyorsan melegedő homokon vagy homokos vályogon hajtatják a koraiság miatt. Az ilyen talajokon fűtetlen fólia alatt is már február végén csírázik. Gondosan kell elvégezni a talaj-előkészítést, a kikelt növények kondicionálását a gyors kelés, az egyenletes gumóképzés érdekében. Sokat számít a vetés időzítése, mert legkésőbb április közepéig-végéig lehet viszonylag jó áron értékesíteni. És kell a hely a paprikának, uborkának vagy a paradicsomnak. A hónapos retek korai előveteményként való hajtatásos termesztéséhez azért ragaszkodom én is, mert egyrészt korai bevételt ad és jobban hasznosíthatók a fóliaházak.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!