munkabeszüntetés

2021.03.14. 08:00

Leállt a munka a kalocsai Emikában

Híportálunk több forrásból is úgy értesült, hogy a város egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító, elektronikai alkatrészeket és karosszériaelemeket gyártó, fémmegmunkáló cégénél a dolgozók tömegesen függesztették fel a munkát szerdán napközben.

Gábor János

Csütörtökön a szokott rendben folyt a gyártás

Fotó: Gábor János / archív

Az Emika Elektromechanikai Zrt. érdeklődésünkre nem cáfolta, hogy sokan hagyták ott a munkaállomásokat, de azt igen, hogy sztrájk lépett volna életbe, és ezt az ott dolgozók sem erősítették meg. Lévén pont fizetésnapon következett be a munkabeszüntetés, valószínűleg nem azzal az összeggel szembesültek a bérpapíron, amire számítottak, és ez zúgolódást okozhatott. Az Emika kiadott az ügyben egy rövid hivatalos közleményt, amit alább, változtatás nélkül közlünk.

„A cég – hasonlóan az utóbbi évekhez – hiánytalanul kifizette a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő bért, az összes dolgozójának. A félreértést az okozhatta dolgozói szinten, hogy legalább a minimálbér-emeléssel egyenértékű (+4 százalék) béremelésben reménykedtek, az előző évek gyakorlatához hasonlóan. A Zrt. bérpolitikája az, hogy a minimálbér feletti alapbérrel foglalkoztatja munkatársait, így a béremelési kötelezettség nem érintette a céget. Sajnos a Covid miatti gazdasági visszaesés nem tette lehetővé, hogy most emeljük a béreket. A cég eddig is, jelenleg is, és a jövőben is mindent megtesz, hogy lehetőség szerint stabil megélhetést biztosítson az alkalmazottjainak.”

A vállalattól úgy értesültünk, hogy egyeztetések indultak a cégvezetés és a dolgozók között, csütörtökön pedig a szokott rendben folytatódott a gyártás, ugyanis a dolgozók megjelentek munkavégzésre.

Csütörtökön a szokott rendben folyt a gyártás
Fotó: Gábor János / archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!