beruházás

2021.03.02. 11:25

Huszonhat gyermeket fogadhat majd a jászszentlászlói intézmény

Tavaly nyáron ünnepélyes keretek között helyezték el az új, összesen 26 gyermeket fogadó bölcsőde alapkövét a Szent László Óvoda udvarán. Ezt követően gőzerővel indult el az építkezés. A gyerekek ősszel birtokba is vehetik az intézményt.

Vajda Piroska

Nagy András polgármester a kivitelező cég egyik szakemberével egyeztet

Fotó: Vajda Piroska

A bölcsőde megépítésére 151 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a település a megyei területfejlesztési forrásból. A kivitelező a határidőket betartva végzi a munkát, aminek a látványosabb külső folyamatai már befejeződtek. Jelenleg a belső terek festésén, burkolásán, a fűtési rendszer kiépítésén dolgoznak a szakemberek – sorolta Nagy András polgármester. Azt is elmondta, ha minden a tervek szerint halad, akkor május végén tartják az épület műszaki átadását. Ezt követi a szakhatósági engedélyezések beszerzése és az üzembe helyezés, hogy az őszi tanévkezdésre a gyerekek részére minden rendelkezésre álljon.

A településvezető azt is elmondta, nagyon nagy az igény Jászszentlászlón és a környező településeken a bölcsődei szolgáltatásra, ezért biztos, hogy már nyitáskor maximális létszámmal indulhat el az intézmény. Az óvodához és iskolához hasonlóan nemcsak a helybeli, de a szomszédos településekről, Csengeléről, Móric­gátról, Szankról és Kiskun­majsáról is fogadják a gyerekeket.

A bölcsőde, óvoda és iskola együttes megléte a gyermeklétszám emelkedését is mutatja a jászszentlászlói intézményekben.

Az iskolában például százhetvenről kétszáztízre emelkedett az elmúlt években a tanulók létszáma,

így lassan már nem lesz elegendő a meglévő tantermek száma. A település vezetősége ezért az iskola bővítését is fontolgatja. Az óvodában pedig hetvenhatról százhúszra emelkedett a gyermekek száma az elmúlt esztendőkben – részletezte Nagy András, akitől azt is megtudtuk, hogy míg 2013-ban tizenkét gyermek született a faluban, addig tavaly harminckilenc kisbabának örülhettek.

Az intézményekben a gyermeklétszám nemcsak a születések számának arányában emelkedett, a már említett szomszédos településekről bejáróknak is köszönhető az emelkedés – tette hozzá a polgármester. Arra is kitért, hogy ennél sokkal többen is jártak már a jászszentlászlói iskolába, hiszen volt olyan esztendő, amikor háromszáz diákkal büszkélkedhetett a falu. Akkoriban a település lakosságszáma is elérte a kétezer-hétszázat, jelenleg azonban kétezer-ötszázan élnek a községben – összegezte a polgármester.

Nagy András polgármester a kivitelező cég egyik szakemberével egyeztet
Fotó: Vajda Piroska

Négy év után újra lesz saját fogorvosa a falunak

Négy év után újra lesz saját fogorvosa Jászszentlászlónak. A korábbi orvos 2017-ben szülési szabadságra ment, azóta nem volt helyben fogorvosi ellátás a településen. Az átmeneti időszakban Kiskunfélegyházán dr. Kunsági Elemér és dr. Tulkán György látták el a jászszentlászlói és móricgáti betegeket. Mivel a korábbi orvos nem tervezte, hogy visszatér Jászszentlászlóra, mindenképp új orvost kellett keresni, aki április elsejétől rendel majd a Hunyadi utcai rendelőben, amit az önkormányzat biztosít számára. Jelenleg a rendelő hiányosságait pótolja az önkormányzat – számolt be az örömhírről Nagy András, aki azt is hozzátette, hogy hosszú távú terveik között szerepel a jelenlegi röntgengép egy új, panorámás készülékre cserélése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!