Beruházás

2021.02.12. 06:50

Zöldségfeldolgozót és konyhát építenek Dunavecsén

Zöldségfeldolgozó és egy ötszáz adagos közkonyha épül Dunavecse központjában. A beruházás költségeit a Belügyminisztériumtól elnyert 150 millió forintból fizeti ki a dunavecsei önkormányzat.

Gulyás Sándor

A szakemberek a gázvezeték nyomáspróbáját végzik az épülő közkonyhánál

Fotó: Gulyás Sándor

Sikeres évet tudhat maga mögött a dunavecsei önkormányzat. Többek között megvalósult a dunavecsei polgármesteri hivatal külső és belső rekonstrukciója.

A beruházás költségeit a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), a Magyar Falu Program, valamint a Leader pályázaton elnyert támogatásokból, illetve saját költségvetéséből finanszírozta a város önkormányzata. Az ősz folyamán megújult a Vasút utcai körzeti orvosi rendelő, multifunkcionális rekortán, vagyis gumiburkolatú sportpálya épült a dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán, új aszfaltburkolatot kapott a Sport, a Lukácsi Imre és a Kinizsi utca.

– A tavalyi év második felében kezdődött meg egy zöldségfeldolgozó és egy ötszáz adagos közkonyha kialakítása, ami a régi mozi épületében kap helyet.

A beruházás költségeit a Belügyminisztériumtól elnyert 150 millió forintból fizeti ki önkormányzatunk.

A fejlesztésnek köszönhetően több új munkahely teremtődik Dunavecsén. A létesítmény átadása februárra várható – tájékoztatta a baon.hu-t Vörös Sándor polgármester.

A szakemberek a gázvezeték nyomáspróbáját végzik az épülő közkonyhánál
Fotó: Gulyás Sándor

Tavasszal indul el a Hársfa, Szécsényi, Táncsics utca csapadékvíz-rendszerének fejlesztése. A rendelkezésre álló harmincmillió forintot a meglévő záportározó tisztítására, bővítésére, az odavezető csatornák rekonstrukciójára, szikkasztómező létrehozására költi a település önkormányzata.

– Az említett városrészen évek óta komoly gondot okozott a csapadékvíz elvezetése. A nagy esőzések esetén tűzoltóinknak kellett kiszivattyúzni a vizet a lakóházak udvaráról, pincéiből, garázsaiból. Ilyen jellegű probléma nem egyedi Dunavecsén, így egy nagyszabású projekt kidolgozásába kezdtünk. A kivitelezési munkák költségeit a TOP-os pályázatok maradványpénzeiből, vagy a Versenyképes Magyarország Operatív Programos támogatásokból kívánjuk finanszírozni. A munkák becsült költsége közel 200 millió forint – vázolta a polgármester.

A következő hétéves uniós ciklusban több, a település számára fontos fejlesztést kíván megvalósítani a dunavecsei önkormányzat.

Az egyik legfontosabb feladat a település kül- és belterületi úthálózatának korszerűsítése.

– Az úthálózat fejlesztése mellett az önkormányzati tulajdonú szolgálati és bérlakásainkat is szeretnénk rendbe tenni. Könyvtárunk épülete is megérett már a felújításra, ami a homlokzat rekonstrukcióját és a fűtésrendszer cseréjét jelenti. Forrást keresünk a közvilágítás, a közterület, a parkok általános karbantartási, javítási feladatit ellátó szervezetünk telephelyének, eszközkészletének fejlesztésére, illetve folyamatban van a Petőfi Sándorhoz köthető Nagy-Pál-féle ház és a Petőfi Múzeum felújítása – emelte ki a városvezető.

A fiatalok és a betelepülők számára is alakít ki építési telkeket az önkormányzat
Fotó: Gulyás Sándor

Dunavecsén idén a közösségi élet fejlesztésére is költenek

Az idei év feladatai között kiemelt szerepet kap a közösségi élet fellendítése is. A koronavírus-járvány miatt a közösségi élet, az egyéni kapcsolatok beszűkültek. Ahogy megyünk a tavaszba, nyárba, az embereknek egyre nagyobb igénye, hogy találkozzanak egymással, rendezvényeken vegyenek részt. A közösségeket meg kell erősíteni, hogy be tudják tölteni funkciójukat. Ehhez kíván idén a korábbinál nagyobb összeggel hozzájárulni önkormányzatunk – fogalmazott Vörös Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!