Növényolajgyártás

2021.02.19. 10:38

Negyven új munkahelyet teremt a foktői beruházás

Több tucatnyi új munkahelyet teremt a Pannon Növényolajgyártó Kft. 22 milliárd forintos beruházása, melyhez 1,8 milliárd forintos állami támogatást kapott a cég.

Gábor János

Az olajfinomító a tervek szerint egy év múlva készül el

Fotó: Gábor János

A grandiózus összeg a teljes beruházás költségvetése: ennyiből építik fel az olajfinomítót és a hozzá kapcsolódó tartályparkot, telepítik a technológiát, valamint bővítik ki a segédüzemeket.

Az új létesítménytől csak néhány száz méterre lesz a Paks–Kalocsa Duna-híd, ami egyszerűsíti majd a logisztikát és a dolgozók közlekedését is.

– A beruházás további 40 új munkahelyet teremt a térségben, ezáltal a gyár dolgozói létszáma várhatóan 25 százalékkal növekszik majd – mondta kérdésünkre Sztrányóczki Dávid gyárigazgató, hozzátéve: nagyon figyelnek arra, hogy az értékes, elkötelezett embereiket minél jobban és minél tovább megtartsák. Úgy véli, hogy a tőlük mindössze néhány száz méterre épülő Duna-híd akár erősebb munkaerőpiacot is megnyithat, de inkább a meglévő, kellő tudással felvértezett munkaerő megtartására fókuszálnak.

A beruházás után továbbfinomított, akár végfelhasználói szintig eljuttatható étkezési olajat is gyártanak majd, ezzel új piaci igényeket szolgálhatnak ki az élelmiszeriparban.

A gyárigazgató elárulta: az olajfinomító terve az eredeti gyár avatása után egy-két évvel, már 2014–2015-ben felmerült. Alapos tervezés után tavaly szep­temberben jutottak el az alapkőletételig, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Az építkezés gőzerővel indult el, majd valamelyest lelassult a koronavírus-járvány hatására, főleg azért, mert a külföldi beszállítók kevésbé tudják tartani a határidőket. Arra pontosabb válasz csak az év második felében lesz, hogy mennyire tudták behozni a lemaradást – becsülte meg Sztrányóczki Dávid, aki 2022 első-második negyedévére várja a beruházás végét.

Az olajfinomító a tervek szerint egy év múlva készül el
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!