BÁCS-KISKUN

2021.02.15. 11:08

Keddtől trágyázhatnak a nitrátérzékeny termőföldeken is

Bács-Kiskun megyében viszonylag sok gazdálkodót érint a nitrátrendelet. A lényege, hogy a nitrát­érzé­keny­nek minősített termőföldeken október 31-től február 15-ig tilos az ezt a hatóanyagot tartalmazó trágyát kijuttatni a szántókra.

Miklay Jenő

Kiszórhatják a fejtrágyát a gazdák azokra a nitrátérzékeny szántókra is, ahol nem őszi kalászosokat termesztenek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Keddtől kiszórhatják a fejtrágyát a gazdák azokra a nitrátérzékeny szántókra is, ahol nem őszi kalászosokat termesztenek. A nitrátrendelet szerint október 31-től szünetelt a trágyázás a nitrátérzékenynek minősített, illetve az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) rendszerbe bevont termőföldeken. A tilalom február 15-én jár le. Kivételek az őszi kalászosok, amelyeket már február 1-jétől engedélyezi fejtrágyázni a jogszabály. A falugazdászok szerint a Bács-Kiskun megyei termesztők többsége már kijuttatta a tápanyagokat.

Az ősz végi, téli trágyázási tilalmi időszakban az állatokat legeltetni nem szabad. Kivételek azok a gazdaságok, ahol az állatsűrűség oly mértékű, hogy a kijutó trágya nem haladja meg éves szinten hektáronként a 120 kiló nitrogén-hatóanyagot.

A trágyák kijuttatásának tilalma – a talajvizek védelmében – nemcsak az istálló- és műtrágyákra vonatkozik, hanem mindenféle nitrogéntartalmú anyagra, így a komposztokra és egyéb nitrogénes termésnövelőkre is.

A szabályozás szükségességét azzal indokolják a szakemberek, hogy ősszel, télen töltődnek fel vízzel a talajok. Ilyenkor a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magával viheti a mobilis tápanyagokat, így a nitrátionokat is. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban, vagyis amikor a trágyakijuttatás nem tiltott, a kimosódás kevésbé jellemző, mivel a növények gyökérzetének szívására a víz mozgása inkább felfelé irányul.

Korábban az ősziek fejtrágyázása is később kezdődhetett, a Nemzeti Agrárkamara kezdeményezte a tápanyagellátás engedélyeztetését február 1-től.

Az Európai Bizottság a tilalmi időszak rövidítését csak akkor fogadja el, ha tényekkel alátámasztottan bizonyítható, hogy a korábbi fejtrágyázás nem okozza a termőföldek nitrátterhelését. Ezt helyileg vizsgálatokkal lehet majd megállapítani.

Az ország mezőgazdasági területéből eddig mintegy 4 millió hektár termőföldet minősítettek nitrát­érzékenynek. Bács-Kiskun megyében viszonylag sok gazdálkodót érint a nitrát­rendelet. A megye közel felén, a délkeleti tájakon foltokban, a kecskeméti, felső-­kiskunsági térségben, továbbá Kalocsa, Baja, Bácsalmás, Madaras, Katymár környékén egybefüggően nagy területek számítanak nitrát­érzékenynek. Dél-Pest megye talajvize pedig a kistérség teljes terjedelmében védelemben részesül a nitrát­szennyezéssel szemben.

Kiszórhatják a fejtrágyát a gazdák azokra a nitrátérzékeny szántókra is, ahol nem őszi kalászosokat termesztenek
Fotó: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!