TEIT

2021.02.09. 07:00

Találkoztak a településfejlesztési társulás tagjai Kalocsán

A tizenhat tagú Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulásból (TEIT) nyolc Duna–Tisza közi település polgármestere vagy képviselője ült asztalhoz hétfőn a kalocsai városházán, hogy egyeztesse a társulás idei munkatervét és költségvetését.

Gábor János

Lassan egy éve már, hogy nem tartottak TEIT-ülést az érdekelt települések képviselői

Fotó: Gábor János

A kalocsai városháza tárgyalótermében hétfőn tartott találkozót a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), a Paksi Atomerőmű tevékenységét kontrolláló, és annak 12 kilométeres körzetében tizenhat települést tömörítő társulás. Nem a hagyományos értelemben vett ülés volt, hiszen a járványhelyzet miatt nem gyűlhetett össze a teljes tanács. A Duna túloldalán lévőkkel Gáncs István tengelici községvezető és TEIT-alelnök tartja a kapcsolatot, míg a többiekkel dr. Filvig Géza kalocsai polgármester és szervezeti elnök. A TEIT vezetése a jelenlegi körülmények között is bevonja a tagokat a működés előkészítésébe, viszont a végső döntések elnöki határozat formájában születnek meg.

– Lassan egy éve már, hogy nem tartottunk TEIT-ülést, de az elnök a járványhelyzet alatt is tájékoztat bennünket a társulás ügyeiről, és online módon próbálunk részt venni a munkában, ami így is zavartalanul folyik – mondta el kérdésünkre az értekezletet megelőző sajtótájékoztatón Fekete Csaba bátyai polgármester.

– A veszélyhelyzet miatt sajnos a TEIT sem tud üléseket tartani, de informális egyeztetésre összejöttünk. A napirenden a 2020-as költségvetési év lezárása szerepel, tényszámokkal, valamint a 2021-es évi költségvetés összeállítása, illetve az idei programok és elvégzendő feladatok megbeszélése – vélekedett Filvig Géza. A társulás elnöke elmagyarázta: azért tájékoztató jellegű a most tartott ülés, mert – hasonlóan az önkormányzatokhoz – itt is vezetői, jelen esetben elnöki határozatok biztosítják a szervezeti működést.

Filvig elmondta még, hogy a járvány miatt 2021 tavaszára még nehezen tudnak tervezni, így inkább

a nyárra időzítik mind az ellenőrzéseket, mind pedig a külföldi tanulmányutakat.

Ettől függetlenül a TEIT működéséhez szükséges szerződéseket meg kell kötni, a vállalásokat pedig írásban kell rögzíteni. Érdeklődésünkre kifejtette, hogy a TEIT a korábbi évekhez hasonló büdzséből, körülbelül 320 millió forintból gazdálkodhat 2021-ben is, ugyanakkor a támogatási összegek elosztása településenként más és más, erről már a társulás dönt, a maga berkein belül.

– Minden település számít a támogatásra és a lakosság is, akiknél érzékeljük, hogy egyre nagyobb az igény a nukleáris létesítmények, így az atomerőmű és a hulladékkezelő, valamint a küszöbön lévő Paks II. megismerésére. Ha a meglévő létesítmény működési mechanizmusaiba és munkájába jobban belelátnak, akkor tágabb képet tudnak kapni az új erőművel kapcsolatban is – összegezte az elnök.

Lassan egy éve már, hogy nem tartottak TEIT-ülést az érdekelt települések képviselői
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!