magyar falu program

2021.01.05. 19:53

Közel ötven évet vártak az út felújítására Tiszaalpáron

Talán semminek sem örültek jobban az elmúlt évben a településen élők, mint annak, hogy megújult a 4501-es út 2,7 kilométeres szakasza.

Szentirmay Tamás

A felújított utat már birtokba vették az autósok

Forrás: Petőfi Nép

Fotó: Szentirmay Tamás

Közel ötven évet vártak arra, hogy megújuljon a rossz állapotú út, a Bokrosi úttól egészen a Király sarokig. Azért is tartották fontosnak a felújítást a helyiek, mert az útszakasz mellett több ipari üzem is működik és azok megközelítése eddig nehézkes volt. A beruházás a Magyar Falu Program keretében, hazai finanszírozásból, az elmúlt év tavaszán kezdődött el, a kivitelezés első lépése a vízelvezető árok megépítése volt – tájékoztatta a baon.hu-t dr. Vancsura István polgármester. Elmondta,

az út mellett, a lakott területi részen járdát is építettek, sőt csapadékvíz-elvezető csatorna is létesült,

mert ezen a részen a nagy esőzések és a téli olvadás után mindig megállt a víz. A beruházás több mint ötszázmillió forintból valósult meg. Az ünnepélyes átadást még nem tarthatták meg, de már használatba vették az utat. Amikor a vírushelyzet megengedi, akkor hivatalos, ünnepélyes átadást is szeretnének – hangsúlyozta Vancsura István, aki megemlítette még, hogy a 4502-es út 1,4 kilométeres szakasza egy évvel korábban készült el, ami szintén a Magyar Falu Program keretében valósult meg. Azon az útszakaszon azonban még körülbelül másfél kilométeres szakasz vár a felújításra. Ígéretet kaptak arra, hogy idén tavasszal az is kész lesz. A polgármester szerint ez az út akkor lesz teljes, ha egészen Kecskemétig megépül. Ez ugyanis nagyon régi elképzelés, száz évvel ezelőtt mint hadiút szerepelt.

– Készült egy tanulmány ennek az útnak a megépítésére, még 2002-ben. Azóta sokat lobbiztam annak érdekében, hogy ezt sikerüljön megépíteni. Tiszaalpár és Kecskemét között, Nyárlőrinc érintésével, ugyanis van egy húsz kilométeres földút. Ezt lehetne szilárd burkolattal ellátni. Ez nem­csak nekünk, de a tőlünk délre fekvő városoknak, Csongrádnak, Szentesnek és a többi kisebb településnek is fontos lenne, mert ha megépülne, akkor húsz kilométerrel lerövidítené Kecskemét felé az útjukat. Ez az út a mezőgazdaság szempontjából is fontos lenne, mert a régi ötös úton traktorokkal nem lehet közlekedni, tette hozzá Vancsura István, aki bízik abban, hogy kellő lobbival és összefogással ez az út is megvalósul majd.

A felújított utat már birtokba vették az autósok
Fotó: Szentirmay Tamás / Petőfi Nép

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!