vidékfejlesztés

2021.01.26. 20:00

Jelentős beruházások vannak folyamatban Csátalján

Közel 250 millió forintnyi fejlesztés van folyamatban Csátalján. Az elmúlt év jelentősebb fejlesztéseiről és az idei esztendő folyamatban lévő pályázatairól tárgyalt péntek délelőtt Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Kovács Antal polgármester és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A tárgyaláson elhangzott, hogy a település sikeresen pályázott az elmúlt időszakban, több projekt támogatást kapott a Magyar Falu Programban, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban is volt néhány nyertes tenderük.

– Folyamatosan fejlesztünk a településeken, Csátalján is, de nem öncélú a dolog, azt szeretnénk elérni, és ez a kormányzati cél is a Magyar Falu Programmal és más támogatásokon keresztül, hogy jó legyen vidéken, a falvakban élni. Most közel 250 millió forintnyi fejlesztés van folyamatban – mondta el Zsigó Róbert elmondta.

A Magyar Falu Programban épültek játszóterek, az óvodában is, valamint a parkban is, és a művelődési házat is folyamatosan újítjuk fel. A tavalyi esztendőben tervezte meg a település, hogy a könyvtár épületét felújítják, ehhez kicsit több mint 30 millió forintot nyertek. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban még 2018-ban 68 millió forintot nyert a település a közösségi közlekedés fejlesztésére. A pályázatból terület-karbantartási eszközöket vásároltak, közel hétmillió forintból, a maradék összegből felújították a buszfordulót és a két buszmegállót. Kialakítottak két buszöblöt és létrehoztak egy fedett kerékpártárolót a központi buszmegállóban.

Ugyancsak a pályázati támogatásból térkővel láttak el a Kossuth utcában, az Erzsébet utcában és a Dózsa György utcában közel 1200 méter járdát. Az iskola is nyert a Magyar Falu Program-fejlesztésben, ez egy 47 millió forintos újabb korszerűsítése az iskolának. A múlt évben megújult az orvosi rendelő, a fogorvosi rendelő, és orvosi műszereket tudtak beszerezni. Ez is azt szolgálja, hogy megfelelő körülmények között tudjanak egészségügyi ellátást nyújtani.

– Azért történnek fejlesztések, hogy jó legyen a vidéki településeken élni. A falun lakók mindennapi életét próbáljuk segíteni a pályázatokkal, hogy ők megfelelő körülmények között tölthessék mindennapjaikat – tette hozzá Zsigó Róbert.

Kovács Antal polgármester és Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője a könyvtárban kialakított tájházban
Fotó: Petőfi Népe

Kovács Antal polgármester elmondta, hogy az elmúlt év szeptemberében zárult le egy, a Magyar Falu Programban benyújtott és sikeres pályázatuk megvalósítása, melynek keretében 15 millió forintból a művelődési házat újíthatták fel. Napelemeket telepítettek és tetőcserére is sor került. Szintén ebből a pályázatból rendezvényszervezésre, eszközbeszerzésre és a művelődésszervező munkabérére is kaptak közel nyolcmillió forintot. Beszámolt arról is, hogy az óvoda játszótéri eszközeit ötmillió forintból cserélték ki nyáron, melyet a Magyar Falu Program támogatott.

Pi-víz-kutat is létesítettek

A polgármester kiemelte, hogy sok csátaljai örömére egy pi-víz-­kutat is létesítettek a játszótér területén ötmillió forintos Magyar Falu Program-­támogatásból. Jelenleg folyamatban van a településen a csapadékvíz-elvezetés kezelése, melyre 50 millió forintot nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. – Nemzetünk eredetének és megmaradásának emlékművére a Bethlen Alapkezelőtől nyertünk közel 10 millió forintot, a szobor avatását 2021. június elejére tervezzük – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!