top

2021.01.06. 11:28

Hamarosan megoldják az esővíz elvezetését Szalkszentmártonban

Nyolcvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán a község területén a meglévő csapadékvíz-hálózat fejlesztésére a szalkszentmártoni önkormányzat. A kivitelezési munkák a közbeszerezési eljárás lefolytatását követően jövő év tavaszán indulnak.

Gulyás Sándor

Szalkszentmárton északi részének déli oldalán található, helyi elnevezés alapján „Körtó”-nak nevezett terület alkalmas a község más részein is elöntéseket okozó belvizek tározására, valamint a csapadékvizek szabályozott levezetésére. A jelenlegi vízlevezetést egy áteresz biztosítja a Vadas csatornába egy zsilipen keresztül. A feliszapolódás azonban korlátozza a vizek megfelelő kezelését és szabályozását.

– A jelenlegi állapotában a Körtó nem alkalmas többletvízhozamok tárolására, a csatorna pedig annak elvezetésére. A helyzet javítása a meglévő medrek állapotának helyreállításával, kotrással, az átereszek és a vízszintszabályozó műtárgy teljes átépítésével oldható meg. A tervezett kotrási munkálatok során a növényzet mellett mintegy nyolcvan centiméternyi iszapréteg eltávolításra kerül – tájékoztatta hírportálunkat Káposztás Tibor polgármester.

Az előzetes felmérések szerint a munkálatok során mintegy 3000 köbméter talajt mozgatnak meg, mely magában foglalja a rézsűjén történő durva tereprendezési beavatkozásokat is. Az összegyűlt csapadék- és belvizet, a Vadas III. csatornába vezetik, így a beruházás során megvalósul az összekötő szakasz helyreállítása, mederrendezése.

– A fejlesztés eredményeként a problémás, vagyis a belvízzel veszélyeztetett helyek, területek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni – tette hozzá Káposztás Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!