gazdaság

2021.01.04. 20:00

Értékelték az elmúlt évet a kalocsai döntéshozók

Részletes évértékelő beszámolókat osztottak meg közszereplői Facebook-oldalaikon a kalocsai képviselő-testület tagjai.

Gábor János

A képviselők az idei és az önkormányzati ciklusban eltöltött első évet értékelték nyilvánosan

Forrás: Petőfi Népe

A választások óta eltelt időben megoldott problémák között főleg közterület-rendezési és közüzemi teendők szerepeltek, úgy mint fagondozás, közúti hibaelhárítás, parklétesítés, illegális hulladéklerakó felszámolása, vagy éppen csatornázás és néhány kisebb fejlesztés.

Dr. Körmendy Szabolcs a belvárosi 1-es választókerület kapcsán a parkolási rendet érintő változásokat emelte ki, mivel jelentősen nőtt az időkorlátozással igénybe vehető várakozóhelyek száma. Ebben a körzetben indult el az új óvoda építése is, valamint itt kellett kivágni és pótolni egy komplett ostorfasort. Utóbbival párhuzamban létesülni fog egy kegyhely a Szent István király úton: a vörösterror helyi áldozatainak vesztőhelyeként szolgált és most kivágott egyik fából emlékművet faragnak.

Simon Zoltán alpolgármester, a 2-es számú választókerület képviselője a lakossági megkeresésekre adott önkormányzati válaszokat vette sorra. Mint írta,

leginkább növényzetgondozási panaszok érkeztek:

fametszéseket és zöldhulladék-elszállítást kellett kijárnia, több soron is. Fontos eredményként említette a Kossuth utca és a Pataji út sarkán lévő illegális piac felszámolását, mivel az „esztétikai és közlekedésbiztonsági problémát okozott”. A körzetében csapadékvíz- és szennyvízelvezetési gondok is felmerültek; ezekre árokjavítással reagált az önkormányzat, és egy helyen, a Kőégető közben szennyvízátemelő rendszert kellett építeni.

Kákonyi István a 3-as körzetben a virágládák, parkok, kerékpártárolók, csatornafedelek, közterületi padok és szemetesek renoválását hangsúlyozta, valamint azt, hogy megújultak a játszóterek, amelyek homokozóit friss homokkal töltötték fel.

Tihanyi Tiborné a Negyven­szállást is magában foglaló 4-es választókerületből az illegális szemétlerakók elleni folyamatos harcokról írt, de

örömmel jelentett be járdaszakasz-felújításokat, közterület-rekonstrukciókat is.

Fontos sikerként osztotta meg egy karitatív munka eredményét: a segítségével megoldódtak egy komfort nélküli házban élő család lakhatási gondjai.

Schmidt Rajmund 5-ös körzetében ugyancsak gondot okoztak az illegális szemétlerakók. Felhívta a figyelmet ugyanakkor a Csokonai utcai óvoda játszótér-felújítására, a csapadékvíz-elvezetők megtisztítására, egy veszélyes kereszteződés biztonságosabbá tételére, valamint arra, hogy ebben az évben több adományozást is lebonyolított.

A 6-os körzetet képviselő Pécsi Vivien a Bátyai úti forgalomlassító intézkedésre büszke, mert egy mellékutca forgalmát komolyan veszélyeztették a főútról sietősen lehajtó járművek. Ehhez a helyszínhez közel létrejött egy kis szabadidőpark, valamint kijavították a közforgalmú Vajas-híd esztétikai hibáit.

A következő év egyik nagy fejlesztése a LIFE-program keretében elnyert klímavédelmi pályázat lesz:

60 millió forintból hoznak létre vízmegtartó területet az ún. „gyümölcsutcák” végén húzódó csapadékvíz-tározóból.

A képviselők az idei és az önkormányzati ciklusban eltöltött első évet értékelték nyilvánosan
Fotó: Petőfi Népe

Dr. Vincze András nem osztott meg évértékelő cikket, ami leginkább annak tudható be, hogy nem régóta dolgozik képviselőként: szeptember 20-án nyerte meg a 7-es választókerületben rendezett időközi választást.

Úthibákat is kijavítottak

Király Róbert sorra vette a 8-as körzetben végrehajtott fejlesztéseket. Bejegyzése szerint forgalomlassító elemek, figyelmeztető táblák, padok kijavítása és telepítése történt meg, valamint sikerült elérni a forgalomra veszélyes fák és a növényzet metszését-ritkítását. Megemlítette még, hogy „néhol úthibák javítását, padkarendezést, járdák felújítását” is elvégezték. A cikke nagyobb részében a járványhelyzet kormányzati intézkedéseivel kapcsolatos aggodalmait írta meg: kifogásolta az iparűzési adó csökkentését és a gépjárműadó elvételét, amivel százmillió forintot jócskán meghaladó összeggel csökkent a városi büdzsé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!