TOP

2020.10.26. 19:57

Negyedmilliárdos fejlesztés készül a kalocsai Szőlőkközében

A kalocsai önkormányzat mintegy 250 millió forint értékben nyújt be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) kezelő szervekhez, hogy felzárkóztassa a nagy arányban romák lakta Szőlők köze városrészt.

Gábor János

A pályázatból négy, lakhatásra alkalmatlanná vált Malomszög utcai szociális bérlakást újítanának fel, kialakítanának egy új, szociális funkciókat is ellátó nemzetiségi önkormányzati közösségi házat, négypontos térfigyelőkamera-rendszert szerelnének fel, felszámolnák az illegális hulladéklerakókat, felújítanák a területen lévő szabadidőközpont játszóterét, illetve útburkolat-javításokat végeznének, ivóvízvezetékeket és vízbekötéseket cserélnének.

Szabó Balázs jobbikos önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az előterjesztésben szereplő Malomszög utcai lakóházakat tíz évvel ezelőtt már felújították hasonló módon, akkor is pályázatból. A városatya felvetette: hogyan lehetséges az, hogy ennyi idő elteltével újra tetemes összegeket (a teljes szóban forgó összegből 75 millió forintot) kell ráfordítani ezekre az ingatlanokra. Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője elmondta: a 2010-ben egyszer már rehabilitált épületekre ötéves fenntartási időszakot vállalt a város, mert ennyit követelt meg a vonatkozó pályázat, tehát a házak állapota azóta romolhatott le annyira, hogy ismét fel kell őket újítani.

A program elindításáról döntött a képviselő-testület
Fotó: Petőfi Népe

Dr. Filvig Géza Fidesz–KDNP-s polgármester ugyancsak Szabónak válaszolva hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a szociális bérlakások állapota gyászos, és a kezelők valóban nem vigyáznak eléggé a használatra kapott ingatlanokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőbeli szerződésekben mindenképpen szeretnének komolyabb feltételeket kikötni az állagmegóvással kapcsolatban. Hozzátette: örömmel fogadja, hogy a szegregált területre költhető százmilliókhoz százszázalékos intenzitással szerezhető pályázati forrás. Szintén üdvözölte, hogy Schmidt Rajmund személyével erős a cigány képviselet az önkormányzatban, és jó az együttműködés a nemzetiségi intézményekkel, akikkel egyeztettek is az igényekről. Végül tíz igennel elfogadták a napirendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!