SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.10.12. 09:43

Merre tart a forint, mi várható a járványválság után?

Újra minden a pandémiáról szól Magyarországon, de globálisan sincs túl a gazdaság a koronavírus-járvány okozta sokkon. A megugró infláció, a nemzetközi kockázatkerülés és a dollár erősödése egyaránt rossz hír a forintnak, amely jelenleg alulteljesít a feltörekvő országok devizáival összehasonlítva.

Milyen forintárfolyamra számíthatunk a gazdasági hullámok lecsillapodása után?

A koronavírus-járvány által okozott helyzetet továbbra is csak bizonytalan változóként lehet kezelni. A nyáron tapasztalható, viszonylag nyugodtabb hazai időszak után újra minden a pandémiáról szól, így van ez a világ legtöbb részén. Ezek a folyamatok a gazdaságra is jelentős hatással vannak, a hullámok pedig egyelőre nem csillapodnak. Az elemzésekből kiderül, a 2021-es üzleti tervek elkészítése messze van az optimálistól a kiszámíthatatlan változók miatt. Sokkal alaposabb, makrogazdasági szintű tervezésre van szükség, ebben pedig az euro forint árfolyam megbecsülése is kulcskérdés. Az Indexio komplex tanácsadási szolgáltató vezető közgazdásza szerint a helyzet azzal jár, hogy a jegybanki alapkamat többször nagyot változhat a következő években, míg az euró elérheti a 380 forintos árfolyamot 2025-ig, ami – mondani sem kell – átírhat minden üzleti tervet. És akkor még nem beszéltünk olyan forgatókönyvekről, amelyek a járvány elhúzódásával számolnak.

Milyen erősítheti és gyengítheti a forintot a vezető devizákkal szemben?

A forint gyengülése szemmel látható, ám ennek okait bonyolultabb megfejteni. Elemzők szerint három tényező a ludas. Egyrészt megugrott az infláció, amire kevesen számítottak. Augusztusban 3,9 százalék volt, szeptemberben pedig 3,4%, a hagyományos gazdasági környezetben ilyenkor már érkeznek a Monetáris Tanács által bevezetett szigorítások. Most azonban más pozícióban vagyunk, a gazdasági visszaesés minden előzetes tervhez képes nagyobb. Ami a nemzetközi behatásokat illeti, javultak a magyar deviza elleni külföldi pozíciók: rontja a forint helyzetét a globálisan tapasztalható kockázatkerülés, valamint a dollár erősödése is. Utóbbi hagyományosan rossz hír a feltörekvő piaci devizáknak, ilyen a forint is, amely ráadásul a sérülékeny valuták közé tartozik alacsony reálkamata miatt.

Mi látható a feltörekvő országok devizáival összehasonlítva?

A forint euróval szembeni gyengülése jelentős, egy hónap alatt 3,5 százalékos volt. A vetélytársnak számító valutáknál sem rózsás a helyzet, de nem is ennyire drasztikus a kép. A cseh korona 3,2 százalékkal, a lengyel zloty pedig csupán 1,8 százalékkal gyengült. A folyamat tehát általános, a feltörekvő piaci gyengülés azonban a sérülékeny forintra erősebben hat. Ha 2020 elejével hasonlítjuk össze a változást, a forint 10 százalékos gyengülésnél tart, mélyponthoz közelít, a cseh korona 5,6 százalékos, a lengyel zloty 5,8 százalékos adatot tud felmutatni. Mire számíthatunk a folytatásban? Többféle forgatókönyv létezik gazdasági szempontból. Az optimistább az, hogy a 2021-es gazdasági aktivitás eléri majd a 2019-es szintet, azaz egyéves mélyrepülés után stabilizálódik a helyzet. A pesszimistább jóslatok szerint azonban leghamarabb 2023-ra térhet vissza a gazdaság a tavalyi állapotába, ez természetesen a forint árfolyamát is hosszabb távon befolyásolná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!