KECSKEMÉT

2020.10.13. 17:30

Csak egy hozzájárulás kellene, hogy áramot kapjon a gazdaság

Tavasz óta hiába vár egy kecskeméti gazda, hogy kőrösihegyi kertészetéhez elvezessék az áramot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ugyanis eddig nem adta meg a hozzájárulást, hogy az állami tulajdonban lévő szomszédos, egyébként lakatlan telken elvégezzék a lekötést.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Kovács Zoltán 1975 óta gazdálkodik a Kőrösihegyben. Nemrég a fia saját erőből egy ötezer négyzetméteres kertészeti telep létrehozásába kezdett bele a Vértes utca mögötti területükön. A kerítés már kész, két fóliasátor megépült, de egyelőre üresen állnak, a tervek megvalósítása ugyanis nem várt akadályba ütközött.

A kertészetbe áramot szeretnének bevezetni, és mint Kovács úrtól megtudtuk, már februárban elkezdték ennek intézését. Eleinte minden rendben haladt: az NKM villamos­energia-osztálya engedélyezte számukra a lekötést, amely egy körülbelül 50 méterre lévő telekről valósulna meg. Itt van egy villanypózna, az áramot ehhez légvezetéken hoznák el a hálózatból, majd innen már földkábel futna Kovácsék ingatlanára. A gazda kiválasztotta a villanyszerelőt, áprilisban kifizette a tervezés és a kivitelezés 600 ezer forintos költségét, majd megkötötték a szerződést. Ezután kezdődtek a nehézségek.

Fotó: Hraskó István

A telek ugyanis, ahol az említett villanyoszlop áll, a magyar állam tulajdonában van. Korábban egy házaspáré volt, de nagy hiteltartozásuk gyűlt össze, az ingatlant végrehajtási joggal terhelték meg, az örökös így végül úgy döntött, nem veszi át, mert anyagilag rosszabbul járt volna. A ház most lakatlan, a kert elhanyagolt. Kovácsék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től kértek engedélyt, hogy a lekötés elvégzéséhez a villanyszerelő bemehessen az ingatlanra, a kábelt behelyezze a földbe és kivigye a kerítésen túlra. Egyáltalán nem arról van szó, hogy emiatt fel kellene ásni az egész telket: a villanyoszlop alig több mint egy méterre van a kerítéstől.

Kovács úr elmondta: az MNV viszont azt közölte velük, hogy a telek hatáskörileg a Nemzeti Földügyi Központhoz (NFK) tartozik, mert külterületi tanya besorolású. Így az ügyet átadták az NFK-nak. Az NFK viszont arról tájékoztatta a gazdát, hogy az MNV az illetékes. Kovács Zoltán meg is osztotta velünk az erről szóló levelet.

„Amíg nem adja át részünkre az MNV Zrt. az ingatlant, és nem kerül fel az NFK joggyakorlóként a tulajdoni lapra, nem vagyunk jogosultak hozzájárulást kiadni. Jelen pillanatban csak az MNV Zrt. jogosult hozzájárulás kiadására, mert a közhiteles ingatlan-nyilvántartásban ők szerepelnek joggyakorlóként, ami a mellékelt tulajdoni lapon is látható. Az ügyben az MNV Zrt.-re várunk, kérem szíveskedjék az ingatlan átadását az MNV Zrt.-nél sürgetni. Amint az MNV Zrt. átadja az NFK részére az ingatlant, gondoskodni fogunk a hozzájárulás kiállításáról” – írta Kovácséknak az NFK. A tulajdoni lapon ez áll: „a rábízott állami vagyon felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét tulajdonosi joggyakorlóként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja a 2007. évi CVI. tv. alapján”.

A kecskeméti őstermelő elmondta: hónapok óta nem történt előrelépés, noha az ügy megsürgetését ígérte nekik a megyei agrárkamara és dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő is, akit szintén megkerestek elkeseredésükben. Legutóbb az MNV kecskeméti kirendeltségén azt tanácsolták, írjanak e-mailt az MNV központi címére, ott viszont értetlenül fogadták levelüket, miért nem helyben intézik az ügyet. A villanyszerelő tulajdonosi hozzájárulás nélkül – érthető módon – nem akar bemenni a telekre, így viszont eltelt a tavasz és a nyár is úgy, hogy nem sikerült bevinni az áramot a kertészetbe, pedig kellene a szivattyúhoz, az öntözéshez, a világításhoz, a különböző gépekhez. Hiába készültek arra, hogy ősszel már salátát termesztenek a fóliasátorban, ezzel még sajnos várniuk kell. Az öntözőrendszer kipróbálásához a szomszédtól kértek áramot, de hosszú távon ez nyilván nem járható út.

A gazdának még van egy félelme: mivel a villanyszerelő még márciusban adott árajánlatot, több mint valószínű, hogy ez mára érvénytelenné vált, és önhibájukon kívül többet kell fizetniük, ha egyszer megvalósul a kivitele­zés.

Kovács Zoltán 1975 óta gazdálkodik, nemrég a fia egy kertészeti telepet hozott létre, de áram nélkül nem tudnak gazdálkodni
Fotó: Hraskó István

Megkeresésünkre az MNV Zrt. megerősítette a Kovács Zoltán által elmondottakat. A társaság közölte: a szóban forgó, jelenleg lakatlan ingatlan öröklés útján került az állam tulajdonába, és ahogy az ilyenkor megszokott, az MNV-t jegyezték be tulajdonosi joggyakorlóként az ingatlan-nyilvántartásba.

Hozzátették, a Nemzeti Földügyi Központtal közösen lefolytatott minősítési eljárás során megállapították, hogy az ingatlan a Nemzeti Földalapba tartozik, és az ilyen ingatlanok tekintetében a tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlására a Nemzeti Földügyi Központ jogosult, ezért hasonló esetekben az MNV a földrészletet átadja az NFK-nak. A válaszból kiderül az is, ez ügyben intézkedtek, és az átadás folyamatban van, a nyilatkozat megtételére pedig már az NFK lesz jogosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!