pályázat

2020.10.30. 17:30

Átadták a felújított kunszentmiklósi Virágh-kúriát

Befejeződött a kunszentmiklósi Virágh-kúria felújí­tása. A műszaki átadást a napokban tartották meg.

Gulyás Sándor

Külön kiállítóhelység mutatja be Virágh Gedeon életét. A műszaki átadáson részt vett Lesi Árpád jelenlegi, és Bődi Szabolcs egykori polgármester, illetve Salacz László országgyűlési képviselő is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

Több mint két évtizedig a Felső-Kiskunság kiemelkedő kiállítóhelye, a pusztai turizmus érdekes színfoltja volt a kunszentmiklósi Virágh-kúria. A múzeumként működő épület közel három évtizedig volt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésében. Az idelátogatókat számos helytörténeti, természetrajzi, irodalmi és néprajzi témájú kiállítás várta, valamint megismerkedhettek a védett területek élővilágával is. A nemzeti vagyonkezelő tulajdonában lévő létesítmény 2018-ban került a kunszentmiklósi önkormányzat használatába. Az épület állapota azonban sok kívánnivalót hagyott maga után.

– A klasszicista stílusban épült nemesi kúria múltunk egyik értékes emléke, ezért kötelességünknek éreztük, hogy megőrizzük az utókor számára. Az épület felújítására mintegy hatvanmillió forint támogatást nyertünk a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán – mondta el hírportálunk érdeklődésére Lesi Árpád polgármester.

A munka az idei év elején kezdődött el. Megtörtént a falak és mennyezetek vakolatának tisztítómeszelése, megújultak a padlóburkolatok, az ajtók és az ablakok, a fűtés és a villamos hálózat, illetve a tetőszerkezet is. Az önkormányzat kézzelfogható, kipróbálható élményeket adó eszközöket vásárolt, melyek elsősorban a kiállítások – például huszár- és kunfegyver-replikák, -ruhák, -nyergek –, fő témáihoz kapcsolódnak.

A beruházás szeptemberre befejeződött, és megkezdődött a három kiállítóterem berendezése, ami az épület műszaki átadására részben el is készült. Az első helyiségben az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek, a másodikban Virágh Gedeonnak állítottunk emléket, aki az 1848-49-es szabadságharc idején huszárőrnagyként harcolt. A kiváló hazafi 1872-ben halt meg, sírja a kunszentmiklósi temetőben található. A harmadik kiállítóterembe a kunok „beköltözés kori” relikviái kerületek. Utóbbi tárlatot a helyi Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület tagjai állították össze. Terveink szerint a huszár és kun fegyverek, ruhák és nyergek másolatait megfoghatják, magukra ölthetik majd az idelátogató iskolások, turisták – foglalta össze a polgármester.

A múzeumban a kiállítási anyag a jövő év elejére lesz teljes. A hivatalos átadást március 15-re tervezik.

Külön kiállítóhelység mutatja be Virágh Gedeon életét. A műszaki átadáson részt vett Lesi Árpád jelenlegi, és Bődi Szabolcs egykori polgármester, illetve Salacz László országgyűlési képviselő is
Fotó: Petőfi Népe

A huszár őrnagyról is megemlékeztek a múzeumban

Virágh Gedeon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legismertebb hőseinek egyike. A 12. Nádor huszárezred őrnagya 1848 októberében száz veszéllyel dacolva vezette haza huszárait Csehországból a haza védelmére. A hazatérést Jókai Mór is megörökítette A kőszívű ember fiai című regényében, de a Csillagösvény című film is megemlékezik róla. Virágh Gedeont a szabadságharc elbukása után Aradon halálra ítélték, büntetését később várbörtönre enyhítették. Utolsóként szabadult az aradi foglyok közül. Budapesten hunyt el, de szülőváro­sában, a kunszentmiklósi teme­tőben nyugszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!