foglalkoztatási együttműködés

2020.10.28. 13:56

A szociális szövetkezek helyzetéről értekeztek a kelebiai fórumon

A Bácsalmási, Kiskunhalasi és Jánoshalmi járások foglalkoztatási együttműködését biztosító program szociális gazdaságot népszerűsítő fórumát tartották szerdán a kelebiai Agrárkereskedelmi Központban.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A fórumon Maczkó József, Kelebia polgármestere köszöntötte a jelenlévők, és elmondta, hogy a szociális szövetkezetekről és azok társadalmi hatásairól szóló fórum fontossága miatt döntöttek úgy, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben is megtartják – az óvintézkedések betartása mellett – ezt a rendezvényt.

Kovácsné Antunovics Ildikó és Ombodi Ágnes a Belügyminisztérium Szociális Szövetkezetek Koordinációs Osztályának munkatársainak előadásával kezdődött a fórum. Ombodi Ágnes hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetűeknek 2006 óta munkalehetőséget biztosító szociális szövetkezeteknek számottevő jelentősége van a munkanélküliség csökkentésében. – Ezek a gazdasági és társadalmi szervezetek előnyeit ötvöző demokratikus szövetkezetek, amelyekben az önkormányzatok szerepvállalása jelentős. Kiváló példa erre a Bácsalmási Szolgáltató Start és kelebiai Virágzó Délvidék Start Szociális Szövetkezetek – mondta.

Ombodi Ágnes rámutatott arra is, hogy milyen nehézségekkel küzdenek ezek az szervezetek. – A kezdetek óta volt pénzügyi teher a szövetkezeteken és a tapasztalatok azt mutatják, hogy akik csak egy tevékenységgel indították el a szervezetet, nem igazán tudták hosszabb távon fenntartani magukat – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy még mindig kevesen ismerik ezt a vállalkozási formát és többnyire pejoratív módon gondolnak rá, pedig az évek alatt bebizonyosodott, hogy kiváló minőségű kézműves termékek születtek, külföldön is eredményesen dolgozó építő brigádok alakultak a szövetkezetek segítségével.

Az 5-7 fős munkavállalói létszámmal működő szociális szövetkezetek jövőjével kapcsolatban Ombodi Ágnes úgy fogalmazott, hosszú évek alatt dől majd el, önfenntartóvá tudnak-e válni.

A Belügyminisztérium munkatársainak előadása után a társadalmi vállalkozások megőrzésének fontosságáról Magyar Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Dél-alföldi Régiójának szakmai vezetője beszélt. Ezt követően Kerekes Andor a Magyar Fejlesztési Bank munkatársa a társadalmi vállalkozásokat segítő hitelprogramokat ismertette. A fórumot kerekasztal beszélgetéssel zárták a résztvevők.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!