statisztika

2020.06.14. 08:28

Megyénk jól áll az új lakások építésében

Az év első negyedében idehaza 4775 új lakás épült, ez 30%-kal több, mint 1 évvel korábban. A kiadott építési engedélyeket vizsgálva azonban visszaesésre lehet számítani.

Barta Zsolt

Új társasház építése Kecskeméten

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Az egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 7032 volt, ez negyedével kevesebb, mint egy éve. Hogy ennek mi is lehet az oka? A kedvezményes áfa alkalmazása megszűnt tavaly ősszel, ez pedig több mint 20 százalékkal drágítja az új lakások építését. Bács-Kiskunban 185 otthon készült el március végéig. Ez a szám ugyan nem sok, de más hasonló értékekhez képest viszonylag jónak mondható. Borsodban például 46, Hevesben 43, Nógrádban tíz új lakást építettek.

A Dél-Alföld régióban Békésben 49-et, míg Csongrád- Csanádban ugyanez a szám 168-at mutat. Az új lakások piaca lehet – főleg a társasházi területen –, hogy tetőzhetett. Azaz túl drágák az ilyen típusú új ingatlanok, ezért a vásárlási szándékok is lanyhulhattak. Bács-Kiskunban például az év első negyedében 177 lakásépítési engedélyt jelentettek be az illetékes hatósághoz, amely kevesebb, mint egy éve. Tavaly ez a szám egész évben 1170 volt, jelentős emelkedés június–december között volt tapasztalható.

Molnár Ferenc kecskeméti építőanyag-kereskedő elmondása szerint a magánházak építésénél nem érződik visszaesés. A társasházi otthonok viszont nagyon megdrágultak, emiatt is fog kevesebb épülni. Az építőanyag-kereskedelem azonban pörög. A tetők felújítása, a homlokzati szigetelések és a nyílászárók cseréje folyamatos. Építészek elmondása szerint egy-egy lakás, ház lecserélésének ideje 100 év, azaz, érdemesebb új lakást építeni, mert a felújítási költségek sok esetben többe kerülnek, mint egy új építése. Bács-Kiskunban – a legutolsó statisztikai felmérés alapján – két éve 241 ezer lakás volt, a jelenlegi építési ütem alapján 300 év kell a lakásállomány megújulásához.

Valamivel rosszabb a helyzet Nógrádban, ahol ez az ütem lassúbb, ott 1200 évente cserélődik le majd az állomány. Budapesten viszont jobb a helyzet, itt ugyanis az említett folyamat 150 év alatt történhet meg. Ennek az az oka, hogy ott a jövedelmek lényegesen magasabbak, mint a periférikus térségekben, a turisztikai forgalomnak köszönhetően pedig a kiadható lakások jó bevételt hoznak a tulajdonosoknak.

Új társasház építése Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!