Nagyon nehéz helyzetbe került a falusi turizmus is

Leállt a turizmus az új koronavírus felbukkanása, majd a kijárási korlátozások elrendelése után. Akár az éves bevétel felétől is eleshetnek.

Kubatovics Tamás

A dávodi Pipacsos Pihenőház is várja a kényszerű pihenő végét

Forrás: Petőfi Népe

A Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület a megyei önkormányzattal szövetkezve, az újraindulásra készülődve gyorsmérleget készített a kialakult helyzetről, ehhez 53 megyebeli szolgáltató járult hozzá véleményével. Leginkább szálláshely- és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló egyéni és társas vállalkozások osztották meg tapasztalataikat.

Horváth Roland, az egyesület elnöke – egyben a megyei közgyűlés tagja – szerint a többség az eddigi veszteségeket még el tudja viselni, de az adóelengedés azokon nem segít, akiknek nincs bevételük. A megyében 220-an foglalkoznak falusi turizmussal, többségük egyéni vállalkozó, a vállalkozások legfeljebb egy-két alkalmazottat foglalkoztatnak, de most leépítésekre kényszerültek. A járványig dinamikusan nőtt az ágazat, de jelentős tartalékokkal nem rendelkeznek a szereplők. Felmérésük szerint 80 százalékuk azzal számol, hogy éves bevételének több mint felét elbukja 2020-ban, a válaszadók 60 százaléka szerint negyedére zuhan vissza idei bevétele. Több mint 90 százalékuk jelenleg semmilyen bevétellel nem rendelkezik a turizmusból. Nagy többségük folytatni szeretné, ám 15 százalékuk inkább beszünteti tevékenységét.

A dávodi Pipacsos Pihenőház is várja a kényszerű pihenő végét
Fotó: Petőfi Népe

Reményeik szerint a korlátozások enyhítése esetén a hazai célpontok kerülnek a kimozdulni vágyók érdeklődésének homlokterébe. Ezen belül pedig a falusi turizmus a leggyorsabban elérhető, rugalmas, és mentes a tömegtől. Ehhez azonban szerintük országos reklámkampány is kellene, mert a kisvállalkozások ennek költségeit nem tudják kifizetni.

Milyen segítségre lenne szükség? – kérdezték egyebek mellett az ágazat szereplőit a felmérésben. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezett vállalkozók nagy része leginkább költségcsökkentésnek, támogatásnak és hitelnek örülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!