Foglalkoztatás

2020.03.17. 16:26

Állásbörzét tartottak a kalocsai művelődési központban

Az Együtt a munkavállalásért Bács-Kiskun megyében című projekt keretében tartottak állásbörzét a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár sétálóutcai épületének nagytermében.

Gábor János

A büntetés-végrehajtási intézet standja is népszerű volt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az állásbörzére a végül megjelentnél jelentősen több foglalkoztató regisztrált. Sokan közülük vélhetően a szerdán meghirdetett országos veszélyhelyzet miatt mondták le a szereplést az utolsó pillanatban. Az alkalomra ettől függetlenül nagyszámú érdeklődő ment el, és például nyelviskola, bv. intézet, valamint egy nagy HR-szolgáltató cég is fogadta őket.

– Ez egy uniós pályázat, aminek mi vagyunk a gazdái – mutatott magára és kollégáira Rőfös-Horváth László szakmai vezető. – A célunk nagyon egyszerű: az álláskeresők minél hamarabb találjanak munkát, a munkáltatók pedig minél hamarabb találjanak nekik megfelelő jelentkezőt. Bács-Kiskun megye mindegyik járásában jelen vagyunk, így természetesen a kalocsaiban is. Tavaly már tartottunk a városban egy állásbörzét, amit sikeresnek mondhattunk, reméljük, hogy ez is az lesz – mondta biza­kodva.

A szakember elárulta: az egyes rendezvényeiken megjelenő foglalkoztatókkal előzetesen tárgyalnak az általuk kínált lehetőségekről, és számukra is – akárcsak a munkakeresőknek – ingyenesen biztosítják a részvételt, köszönhetően az uniós finan­szírozásnak. A vállalkozások általában rögtön kapnak az alkalmon, hiszen már alig van olyan piaci szereplő, akit ne érintene a fluktuáció és a munkaerőhiány. A kalocsai esemény iránt is 11-13 cég jelezte érdeklődését, árulta el Rőfös, de végül kevesebb mint felük állított standot, valószínűleg az országos koronavírus-veszélyhelyzet erre az időpontra várt (és be is következett) kihirdetése miatt.

– Sajnos most ennyi munkáltató jött el, de szerencsére így is jó néhány érdeklődő van – fogalmazott a szakmai vezető, megjegyezve, hogy az álláskeresők nem csalódtak, mert változatos munkahely-kínálat sorakozott fel. – Jelen van az Állampusztai Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet: ők több embert is keresnek, van egy nyelviskola, ahová nyelvtanárokat, illetve asszisztenseket vennének fel, illetve például a Viapan is képviselteti magát; ők nem csak ebben a megyében tudnak munkát ajánlani – emelt ki utóbb egy szekszárdi székhelyű HR-céget.

A büntetés-végrehajtási intézet standja is népszerű volt
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A szakember szerint az elektronikus munkakereséssel szemben utolérhetetlen előnyt jelent a megjelenés egy állásbörzén, hiszen „a személyes kapcsolat mindig sokkal többet ér”, és egy-egy ilyen napon lehetőség is van a kapcsolatépítésre. Mint mondta, tulajdonképpen mini állásinterjúk zajlanak az asztaloknál, ugyanis az adott cégek egy-egy olyan képviselője fogadja az érdeklődőket, akik akár a helyszínen döntést hozhatnak a kínált állás betöl­téséről.

– Nagyon fontos és lényeges, hogy nem csak ezen a napon vagyunk jelen Kalocsán. Van itt egy állandó szakértőnk, akihez bármikor lehet fordulni. Tehát, ha ma valaki nem sikeres az elhelyezkedésben, vagy akár a munkáltató nem találja meg a neki megfelelő embert, akkor sincs semmi gond – magyarázta, jelezve, hogy minden hétköznapon lehet keresni a kollégájukat. Legközelebb egyébként Jánoshalmán és Kiskőrösön lesz hasonló karriernap, és bár ebben az évben Kalocsára már nem terveznek újabbat, „ha az igény megvan rá”, akkor nyilván jönnek. A pályázati profilba bele­tartozik egy munkáltatói fórum megszervezése is; az ez iránti érdeklődést hamarosan felmérik – mondta a szakmai vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!