fejlesztés

2020.02.29. 17:07

Duplájára nőtt a kiskunhalasi malom tárolókapacitása

A tárolókapacitás bővítését és a korszerűsítést tűzte ki célul a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi telephelye a két évvel ezelőtt megkezdett több száz millió forintos fejlesztéssel. Apró fejlesztések, finomítások vannak még hátra a hazai és külföldi piacokra is szállító üzemegységben.

Mester-Horváth Nikolett

Tóth Zoltán az új kiszerelőgép egyszerű használatát mutatja

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Bő két éve, 2017 végén állították le a halasi malmot, hogy a következő évben megkezdődhessenek a felújítási munkálatok. Erre az időszakra átvitték a termelést a pár évvel korábban teljesen modernizált szegedi telephelyre.

A bővítés egyik legfontosabb lépése volt, hogy a cég megvásárolta a Fenyő, illetve a Henger utcán lévő szomszédos ingatlanokat, amivel helyet biztosítottak az új gabonatároló silóknak – tudtuk meg Tóth Zoltán kereskedelmi vezetőtől. Az új silóknak köszönhetően a halasi malom eddigi tízezer tonna tárolókapacitását további nyolcezer tonnával tudták növelni.

– A több alapanyag tárolása lehetővé teszi a partnereink biztosabb kiszolgálását, valamint az áringadozás kiküszöbölését – mutatott rá a kereskedelmi vezető.

Az 1800-as évek végén épült malom külsőjét megőrizve modernizálták a tizenöt éves technológiát. A naponta százötven tonna búzát megőrlő malomban elkészültek az ömlesztett kiadók, illetve lecserélték a már elavult kiszerelőgépet is, ami jelentősen meggyorsította a munkafolyamatot. Az új kiszerelőgép négy óra alatt készíti el ugyanazt a mennyiséget, amit a régi szerkezet nyolc óra alatt végzett el.

Tóth Zoltán az új kiszerelőgép egyszerű használatát mutatja
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

– A gyorsabb és gördülékenyebb munkavégzés elérése érdekében az üzemben további beruházásokat tervezünk. Szerepel közöttük egy robot beépítése is, ami a zsákok és a kiszerelőgép által gyártatott kisebb csomagolású termékeket teszi fel raklapokra – tette hozzá Tóth Zoltán.

Tavaly nyáron indult újra a termelés, azóta sikerült a belföldi és külföldi piacot is bővíteni: hazai élelmiszerboltok és áruházláncok polcaira, valamint Horvátországba, Lengyelországba, Olaszországba, Romániába is szállítanak lisztet a Halasról induló kamionok. Tóth Zoltán elmondta még, hogy a megnövekedett forgalom miatt további munkaerőre van szükség a kiskunhalasi telephelyen, ami biztosítja a piaci igények kielégítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!