Kunszentmiklós

2019.05.07. 16:00

Magyarország legnagyobb tetőcserépgyára lesz a kunszentmiklósi

A vásárlói igények még hatékonyabb kiszolgálása érdekében bővíti gyártókapacitását a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. A kunszentmiklósi gyártóüzem második ütemének kivitelezése megkezdődött, a létesítmény jelképes alapkő letételét kedden tartották meg.

Gulyás Sándor

Új tetőcserépgyárat épít a Terrán építőipari nagyvállalat a kunszentmiklósi gyáregysége mellett. A mintegy 2 milliárd forint összegű beruházást a magyar állam több mint 483 millió forinttal támogatja.

– Kunszentmiklóson 2008 óta gyártunk tetőcserepet, mellyel az ország középső régióját, a fővárosi agglomerációt szolgáljuk ki. A visszajelzések alapján kapacitáshiányos állapot alakult ki az építőanyag-iparban, nemcsak a szakképzett munkaerő hiányzik, hanem a termék is. Ennek okán döntöttünk arról, hogy új termelőüzemet hozunk létre a meglévő mellett Kunszentmiklóson. A gyár a tervek szerint idén elkészül, a következő esztendőben már piacra fogunk termelni, elsősorban a hazaira – mondta el hírportálunknak Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új, teljesen automatizált gyáregység átadása után a termelékenység megduplázódik, a foglalkoztatottak munkakörülményei pedig tovább javulnak. A cég Magyarországon 270 főt foglalkoztat, a kunszentmiklósi gyáregység 100 embernek ad munkát. A létszám helyben nem fog bővülni, ugyanis a dolgozók már időközben felvételt nyertek.

– Egyre több olyan vállalkozás van a magyar gazdaságban, amelyek élenjáró technológiát alkalmazva, minőségi termékeket előállítva nemcsak a hazai piacon állják meg a helyüket, hanem külföldön is versenyképesek, közéjük tartozik a Terrán is. A vállalat bővítése mindenképpen indokolt, mivel a magyar építőipar teljesítménye évről-évre növekszik. A legutóbbi adatok szerint februárban az előző évhez képest 49 százalékkal növekedett az építőipar teljesítménye. Éppen ezért nagy a kereslet az olyan cégek iránt, amelyek magas hozzáadott értékű termékekkel és szolgáltatásokkal rendelkeznek – fogalmazott beszédében Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes.

A politikus egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy 2014 és 2020 között több mint 12 ezer milliárd forint uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, amelyet 10 operatív program keretében használ fel. Ezek közül az egyik legjelentősebb, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), amellyel a kormány a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, a foglalkoztatás emelését, a szakképzési lehetőségek bővítését, és az innovatív eljárások alkalmazását kívánja támogatni. Az eddig eltelt időszakban a GINOP keretében több mint 17 600 projekt nyert el támogatást közel 2 530 milliárd forint értékben.

– A hazai vállalkozások sikere képezi az alapját a hosszútávú gazdasági növekedésnek. Erre jó példa a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., hiszen bemutatta, hogyan kell élni a lehetőségekkel. Tradíció és innováció, ez jellemezi a céget, mely rokonítható azzal a gazdaságfilozófiával, ami hazánkat is mozgatja 2010 óta. A száz éves múltra visszatekintő Terrán Kft. elérte azt, hogy érvényesíthesse célkitűzéseit a világszínvonalú technológia meghonosításával, piacképességének növelésével. Ez a fajta céltudatosság ma már a munkahelyek számának bővülésével is mérhető – emelte ki dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője.

Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere köszöntőjében a cég, a város gazdasági életében betöltött jelentőségét emelte ki. Elmondta, hogy álmaikban sem gondolták, hogy a „poros alföldi kisvárosból” mára a környék legdinamikusabban fejlődő települése lesz, melyben nagy szerepe van a cserépgyárnak is.

A rendezvény végén került sor az új gyáregység szimbolikus alapkő letételére. Az alapkövet helyettesítő cserepeket Varga Mihály pénzügyminiszter, Gódi Attila, a cég ügyvezető igazgatója, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Lesi Árpád polgármester helyezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!