BÁCS-KISKUN

2019.04.13. 12:32

Kárpótolják a gazdákat az időjárási károkért

Áprilisban megtérülnek a gazdák tavalyi veszteségei, amiket az időjárás okozott a szántókon, gyümölcsösökben. A Magyar ­Államkincstár közel nyolcmilliárd forintot fizet ki a kárt szenvedett gazdaságoknak. Országosan 180 ezer hektárra valamivel több mint négyezer termelő kap pénzügyi segítséget.

Miklay Jenő

Bács-Kiskun megyében közel húszezer hektáron pusztította el a termést az anyatermészet. Elsősorban az aszály okozott komoly károkat főleg a homokhátsági szántókon, a térség gyümölcsöseiben pedig a fagy semmisítette meg a termés egy részét. Főleg a kajszibarackot vitte el a fagy virágzáskor, helyenként az összeset, továbbá károsodtak az őszibarack-ültetvények is.

A termesztők többsége azonban nem kap ezekben a napokban annyi pénzt, ami fedezné a teljes veszteségüket. A kárigénnyel jelentkező gazdák többsége ugyanis eddig nem kötött biztosítást a természeti károkra. Ezért a vonatkozó jogszabály értelmében a megállapítható tényleges kártérítési összegnek csak a felére jogosultak a kárenyhítési alapból. Bács-Kiskun megyében körülbelül 500 millió forintot nem kaptak meg biztosítás híján a gazdák.

Annak érdekében, hogy minél több gazdálkodó, minél nagyobb területre vehessen igénybe mezőgazdasági biztosítást, a díjtámogatás éves keretösszegének emeléséről a támogatási ügyintézés egyszerűsítéséről döntött legutóbb a szaktárca.

Idén eddig már közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre a termelők, míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán egy kárbejelentés érkezett 41 hektárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!