Bács-Kiskun

2019.02.17. 07:05

Kellemesen telelt eddig a szőlő a Kiskunságban

Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke azt mondja, hogy a szőlő jelenleg nyugodtan telel, bár hozzátette: három hét múlva érdemes alaposan szemügyre venni az ültetvényeket.

Barta Zsolt

Az időjárás rendkívül változó. Nappal 10 fokot mutat a hőmérő, éjjel –5 fokot. A szőlő számára a február még pihenő időszak, ugyanakkor a nappali meleg akár meg is zavarhatja a mély nyugalmi állapotot. Néhány éve ilyen időszakban szibériai hideg zavarta meg a növény nyugalmát. Akkor a hosszú ideig tartó –20 Celsius-fokos zimankóban komoly elfagyások tizedelték meg az alföldi ültetvényeket.

Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke azt mondja, hogy a szőlő jelenleg nyugodtan telel, bár hozzátette: három hét múlva érdemes alaposan szemügyre venni az ültetvényeket. Tavaly a márciusi fagy riadalmat keltett a hazai szőlészek körében. A megváltozott éghajlati viszonyok miatt nem lehet tudni, hogy kifelé megyünk-e a télből vagy számolni kell egy újabb, jelentős hideg betörésére.

Filus János kaskantyúi szőlőtermesztő bizakodással várja a tavaszt. Mint mondta, a tavalyi korai szüretnek megvolt az előnye. A növények levelei sokáig fennmaradtak a vesszőkön, így a szőlővesszők „be tudtak érni”, megfelelő tápanyag-mennyiséget sikerült felvenniük, elraktározniuk a hideg évszakra. A szakember megjegyezte, hogy 2017-ben és 2018-ban jó termést szüreteltek a gazdák. Ez a szőlőt megterhelte, a helyzet az idén azt követeli, hogy még inkább odafigyeljenek a termelők a tápanyag-utánpótlásra.

Ezekben a hetekben a kiskunsági hegyközségekben a termelők gyűléseket tartanak, amelyeken egyebek mellett arról is szó esik, hogy miként is kell megszervezni a szőlészek beszerzési és értékesítési szövetkezeteit. Mint arról már korábban írtunk, a kiskunsági szőlőtermesztők évek óta szívják a fogukat, mert keveset kapnak a bornak való alapanyagáért. Ma már a fiatalok közül pont ezért kevesen folytatják a szüleik hivatását. A termelők átlagéletkora 60 év, ha ez nem változik, úgy 10–15 éven belül befellegzik a szőlőtermesztésnek a Kiskunságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!