BÁCS-KISKUN

2019.01.10. 20:00

Harmadára csökkent a jégverés okozta kár a mezőgazdaságban

Tavaly május 1-től működik a jégkármérséklő rendszer az országban. Az elmúlt fél év tapasztalatairól, a rendszer hatékonyságáról kérdeztük Gáspár Ferencet, a megyei agrárgazdasági kamara elnökét.

Barta Zsolt

Dobos István helvéciai gazda kertjében mutatta be a talajgenerátor működését

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Kevesebb volt a jégkár 2018-ban, mint az előző években, annak ellenére, hogy az időjárás igen szeszélyes volt. Gáspár Ferenc megyei agrárkamarai elnök elmondta: a természeti kockázatok, így a jégkárok elleni védekezés évek óta húzódó, a jégverések alkalmával mindig vissza-visszatérő téma volt a hazai agráriumban.

A Dél-magyarországi Jég­eső­elhárítási Egyesülés (NEFELA) kezelésében több mint negyed évszázada működik eredményesen jégkármérséklő rendszer. Ennek a tapasztalatait kihasználva, valamint a gazdasági szempontok figyelembevételével célszerűnek látták a kormányzati és szakmaközi szervezetek, hogy megvalósuljon a teljes, országos lefedettséget biztosító jégkármérséklő rendszer. A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) élére állt ezeknek a gazdálkodói és kormányzati törekvéseknek. Az országban a rendszer összesen 986 talajgenerátorral kezdte meg a védekezést: a NEFELA területén már meglévő 141 generátoron túl további 845 új talajgenerátort helyezett üzembe a köztestület, melyek közül 222 automatikus működtetésű.

Dobos István helvéciai gazda kertjében mutatta be a talajgenerátor működését
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az országos jégkármérséklő rendszer üzemelésének első évében 70 százalékkal kisebb területre jelentettek jégkárt a gazdálkodók, amivel több milliárd forint kárt előzött meg csak a mezőgazdaságban a NAK által működtetett hálózat. A talajgenerátorok a védekezési szezonban országosan átlagosan 87-szer léptek működésbe és 479 órán keresztül üzemeltek. Ebben a mutatóban Bács-Kiskun megye a csúcstartó, közel 640 órával és 107 bekapcsolással.

A gazdálkodók tavaly 22,5 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami 70 százalékkal alacsonyabb az előző évinél és közel 50 százalékkal marad el az elmúlt 5 év átlagától. A jégkár aránya tavaly a bejelentett mezőgazdasági káron belül 13 százalék volt, míg tavalyelőtt ez az érték elérte a 37 százalékot is. Az elmúlt 5 év átlagához viszonyítva pedig ez a szám kevesebb mint a felére csökkent.

Az átlagosnál jóval több heves zivatar volt tavaly májusban

Egy átlagos májusi hónapban 5–7 napon mutatkozik zivatartevékenység, de tavaly ez 27 nap volt. Júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárás volt jellemző 26-26 zivataros nappal.

Ebben a váratlan időjárási környezetben a hatóanyagként használt ezüst-jodidból a tervezett 280 ezer liter helyett 390 ezer litert vásárolt a kamara. A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a tavalyi védekezési költség mindent egybevéve 1,5 milliárd forintra tehető, amit a NAK a kárenyhítési alapból finanszírozott, tehát elmond­ható, hogy a rendszer működtetése a gazdák részéről további befizetést nem igényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!