Kalocsa

2018.11.13. 07:00

Felelősségre vonnák a hibázó kalocsai vezetőket

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban vizsgálta a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. belső, illetve pénzügyi szabályozottságát, és azt állapította meg, hogy 2013–16 között a vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a közvagyonnal való felelős gazdálkodása nem volt biztosított.

Gábor János

Lakatos Melinda alpolgármester, dr. Bálint József és dr. Kiss Csaba jegyző a testületi ülésen

Forrás: Petőfi Népe

A sajtóközlemény kiadását követően hivatalos értesítést kapott az önkormányzati cég vezetése és a polgármester is – előbbinek hat, utóbbinak három javaslatot tettek a szabályszerűség helyreállítására, amire 30 napon belül intézkedési tervet kell kidolgozniuk.

Az ÁSZ által közzétett eredményekre a legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés végén tartott beszámolójában reagált a polgármester. Dr. Bálint József szóvá tette: a jelentés konkrétan nem részletezi, hogy melyik évet kifogásolják a vizsgált időszakból, ami azért fontos, mert elmondása szerint a legtöbb gond az előző önkormányzati ciklushoz köthető, de voltak hiányosságok a 2015–16-ban is – ismerte el. Felhozta: a Számvevőszék hiányolta például a megfelelő könyvvizsgálat elvégzését, amire nem feltétlenül a Vagyonhasznosító gazdasági eredménye, hanem a megemelkedett foglalkoztatotti létszáma miatt lett volna szükség (mint ismeretes: a cég a működése első éveiben átvette a tanintézmények technikai személyzetét).

– A hiányosságok zömét a 2017–18-as évekre már kiküszöböltük, így az ügyvezető asszonnyal (Pécsi Tiborné – a szerző.) el tudjuk készíteni az intézkedési tervet – jelentette ki az ülésen dr. Bálint József, akitől – a beszámoló alapján – a szabályszerűtlen működés okozóinak megtalálását is várja az ÁSZ. – Megállapítom majd, hogy kik a felelősök, de ennél többet nem tudok csinálni, mert már nincsenek állományban, sem Búcsú Lajos, sem pedig Loibl László – summázta, utóbb a cég korábbi ügyvezetőit megnevezve.

A polgármester hozzátette: összességében rosszabb jelentésre számított, viszont utólag olvasva hasznosnak tartja, annak pedig örül, hogy az önkormányzat tulajdonosi ellenőrzései – mind az előző, mind a jelenlegi testület esetében – megtörténtek és ezek folyamatát rendben is találta az ÁSZ.

Lakatos Melinda alpolgármester, dr. Bálint József és dr. Kiss Csaba jegyző a testületi ülésen
Fotó: Petőfi Népe

Korábbi, kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!