Bács-Kiskun

2018.08.15. 20:00

Felkészítenék a nemesítők a kajszit a fagytűrésre

A kajszi köztermesztésébe a jövőben a hazai és a nyugati fajták mellé besorolnák a nemesítők a kelet-európai génállományt is. Az utóbbiakra a fagytűrésük miatt terelődött a szakemberek figyelme.

Miklay Jenő

A tapasztalatok idén is azt mutatják, hogy a Közép-Ázsiából származó fajták kevésbé károsodtak a kései kemény fagyokban. Ezért szülőfajtaként bevonják azokat a nemesítési programba – hangzott el a Gyümölcskutató Intézet hagyományos kajszi-­fajtabemutatóján, Cegléden.

A kajszi fagytűrésre nemesítése – a betegségekkel szembeni rezisztencia, ízletesség és más fontos tulajdonságokkal együtt – régóta szerepel a Gyümölcskutató Intézet ceglédi állomásának nemesítési programjában is. A szakemberek többnyire elérték a kitűzött célt. A hazánkban termesztett kajszibarackfajták negyven százalékát az intézet munkatársai nemesítették, jelentős részben a homokhátsági klímát figyelembe véve. Bács-Kiskun megyében főleg a virágzáskori fagykárok függvényében, jelentős szórással, évtizedes átlagban háromezer tonna kajszi terem. Az országos össztermésnek körülbelül 15 százaléka.

Sikeres kajszitermesztőkké azok a gazdák válhatnak, akik következetesen betartják a növényvédelem alapkövetelményeit: a virágzáskori, a moníliás betegség elleni lombvédelmet, valamint a gyümölcs megóvását a különböző molyok ellen. Elhangzott: nagyon nehéz a növényvédelmet hatékonyan megszervezni, mert a felvásárlók szigorú követelményeket támasztanak a vegyszerezéssel szemben, ezért a felhasználható növényvédő szerek mennyisége jelentősen korlátozott. A kajszifák hirtelen elhalása már több mint százéves probléma, de még ma sem tudja senki, hogyan alakul ki ez a termesztők által gutaütésnek nevezett összetett betegség.

A tapasztalatokat régóta gyűjtő kajszitermesztők okkal mondhatják el magukról, hogy értenek munkájukhoz. A külországi gazdaságokba járó kollégáik azonban állítják: akad tanulnivaló odakint. Egyebek közt a korszerű művelési módokról. Az olasz, francia és osztrák termesztők főleg a fák palmetta, karcsú orsó és váza formára alakításával értek el jó eredményeket. A művelés iránya Nyugat-Európában a sűrű térállással kialakított, intenzív művelésre alkalmas alacsony méretű fák kialakítása. Ily módon a legtöbb munka gépesíthető a virágritkítástól a metszésen át a gyümölcsszedésig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!