kiskunhalas

2018.08.02. 20:00

A nagy melegben még jobban fogy a lédús görögdinnye

Jól fogy a görögdinnye a ­helyi piacokon. A kánikulai melegben sokan az üdítőitalok helyett a lédús, mézédes hűtött gyümölcsöt választják hűsítőnek. A dinnyetermesztők az idén jó közepes bevételre számítanak az alacsony exportárak miatt. A több mint tíz napon át tartó hűvösebb idő kedvezett a dinnyét támadó betegségeknek, ami némileg csökkentette az eladható termésmennyiséget.

Pozsgai Ákos

Kiskunhalason 140 forint körül van a dinnye kilója

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Idén a szokottnál hamarabb kezdődött a dinnyeszezon, a korán jött nyári meleg miatt kiváló szezonra számítottak a hazai görögdinnye-termesztők. Az időjárás végül megtréfálta a gazdaságokat, és így a vártnál alacsonyabb a tényleges dinnyemennyiség. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerint a késő tavaszi időjárás igencsak kedvezett a dinnyetermesztőknek, a melegben gyorsan fejlődtek a növények. A termés minőségével nem volt probléma, a jobb időjárás mégis kedvezőbb lett volna a termelőknek. A gazdálkodók nem tudtak annyi dinnyét betakarítani a földekről, mint amennyit a szezon elején vártak.

A dinnyeérés közben jött másfél hetes hűvösebb idő kedvezett a dinnyét ­támadó betegségeknek, így némileg csökkent az értékesíthető mennyiség, a beteg gyümölcsöt sok helyen a földeken kellett hagyniuk a termelőknek, de így is van belőle bőven.

Idén sikerült elkerülni a korábbi években előforduló zavarokat, a nagy áruházak árképzése kedvezett a hazai dinnyepiacnak. A dinnye ára azonban így is változó, a nagyobb kereskedelmi láncoknál már száz forint alá ment a kilónkénti ára, a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedőknél azonban van, ahol még 149 forintot kérnek el egy kiló görögdinnyéért.

Kunfehértón 119 forintért találtunk Békés megyéből származó mézédes görögdinnyét, a kiskunhalasi központi nagypiacon 139 forintért kínálták kilóját a medgyesegyházi dinnyének.

Kiskunhalason 140 forint körül van a dinnye kilója
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A piaci árusok és a kiskereskedők azt mondják, a kánikulai melegben sokan keresik és vásárolják a lédús gyümölcsöt szomjoltónak. A görögdinnye mellett jól fogy a sárgadinnye is, aminek 310–350 forint között mozog a kilónkénti ára.

A nagy kereslet a görögdinnye iránt biztosan megmarad még a következő hetekben, de az elkövetkezendő napokban mégis tovább fog csökkenni az ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!