Soltvadkert

2018.07.06. 07:24

Gyorsan fejlődik a szőlő

A májusi és júniusi forró napok felgyorsították a szőlő érését a Duna–Tisza közén.

Barta Zsolt

Tarcal, 2012. szeptember 27. Kállai Zoltán, a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos segédmunkatársa szüretel az intézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ahol kevesebb a fürtök száma, ott már üvegesednek az Irsai Olivér szőlőszemek. Font Gábor vadkerti szőlész-borász szerint nem kizárt annak a lehetősége, hogy egy héttel korábban, akár augusztus első hetében megkezdődhet az illatos szőlő szürete.

Mint mondta, összességében jó a szőlő fejlődési üteme, a kékfrankos esetében például nem kizárt a 120-130 mázsás termés az ő parcelláikon. A szőlész elégedett volna a 2016-os szüreti eredményekkel, és az akkori évjárat minőségével. Filus János kaskantyúi termelő szerint 10-14 nappal jár előrébb a megszokottnál a szőlő érési folyamata.

A hidegfront nem tesz rosszat a növény fejlődésének, a falu környékén 77 milliméternyi eső hullott az elmúlt hetekben, amely segítette a növekedést. Becslése szerint egy félhavi eső még hiányzik. Abban bízik, hogy júliusban és augusztusban lesz csapadék, de nem jég formájában hullik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!