kalocsa

2018.07.23. 20:00

Egekben a lakótelepi ingatlanok ára Kalocsán

Ötvenszázalékosra becsülik a szakértők a drágulást a kalocsai ingatlanpiacon.

Gábor János

Forrás: illusztráció: Petőfi Népe archívum

Fotó: Gábor János

– Tavaly év végén nagyon beindult a kalocsai ingatlanpiac, olyannyira, hogy mára alig találni eladó lakást, az árak pedig megközelítőleg 50 százalékkal emelkedtek. Ezeket az árakat leginkább a környékbeli befektetők hajtották fel, azok pedig, akik Kalocsán is akarnak élni, tehát nem csak befektetésjelleggel vásárolnak lakást, kénytelenek jelentősen több pénzt adni, mint korábban – foglalta össze Kovács László értékbecslő. – A vásárlók már válogatni sem tudnak – fűzte hozzá.

Az ingatlanközvetítő szerint leginkább a Széchenyi- és a Zrínyi-lakótelep lakásai népszerűek, a képzeletbeli dobogó alsó fokán pedig a Paksi közi lakótelep áll. Elárulta ugyanakkor: egyre több olyan vevő is jelentkezik, akinek teljesen mindegy, hogy hol, csak találjon lakást a városban – ők jellemzően a megtakarított pénzüket mentenék ingatlanba.

Kovács megemlítette: érezhetően és jelentősen emelkedett a dunántúli vásárlók érdeklődése a város iránt – legfőbb érvként pedig a Paks II. projekt kapcsán várhatóan megépülő, új hidat hozzák fel. Szerinte ez a vevői réteg az átkelő kapcsán megjelenő hírek miatt kezdte el kutatni a Kalocsai régió ingatlanpiacát és megdöbbenve tapasztalta, hogy mennyivel alacsonyabb áron lehet vásárolni itt, mint a Duna másik oldalán. Lehetett legalábbis, pár évvel ezelőtt: amióta a nagy érdeklődés felverte az árfolyamokat, „már nem jönnek olyan lendülettel”.

– Az áremelkedés mindig a kereslettől függ. Vannak még a városban olyanok, akik most keresnek lakást, akár befektetési céllal, akár azért, mert itt akarnak élni, és amíg ez így van, addig emelkednek az árak is – összegezte a várható tendenciát firtató kérdésünkre az értékbecslő.

Első emeleti lakást most keresni sem érdemes
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Kalocsán, a legnépszerűbbnek tűnő Széchenyi-lakótelepen gyakorlatilag nincs eladó első emeleti lakás, találtunk viszont földszinti garzont közel tízmillió forintért és negyedik emeletit 11 millióért. Érdekes, hogy a közeli Kossuth utcán, a belvároshoz jelentősen közelebb, ezeknek az áraknak a feléért is vannak ugyanekkora lakások. A Széchenyi népszerűségét jól mutatja az is, hogy egy ottani garzon áráért kétszer akkora lakást lehet kapni például az abszolút központban lévő Hunyadi János utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!