Jakabszállás

2018.04.03. 20:00

Új repülőgép fejlesztésére kapott támogatást egy jakabszállási cég

Hamarosan az Európa- és a világbajnokságon is rajthoz áll az az új műrepülőgép, aminek sorozatgyártása kormányzati támogatással kezdődhet meg Jakabszálláson.

Tapodi Kálmán

Jakabszállás, 2018. április 3. Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelõs államtitkára, Szabó Viktor István, a Genevation Aircraft Kft. ügyvezetõ igazgatója és Farkas Csaba technológiai igazgató (b-j) egy Genpro versenymûrepülõ gép mellett a jakabszállási sportrepülõtéren 2018. április 3-án. A Nemzetgazdasági Minisztérium az Irinyi Terv keretében közel 250 millió forinttal támogatja a Genevation Aircraft Kft. új repülõgép-prototípusainak kifejlesztését és sorozatgyártását. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

– Az Irinyi Terv keretében, a kormány mintegy 250 millió forint támogatást ad Genevation Aircraft Kft. részére új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására – jelentette be Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár kedden Jakabszálláson.

A helyi sportrepülőtéren bemutatták a GENPRO műrepülőgépet, amely a világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülője. Az új, magyar repülőgéppel Besenyei Péter, a legeredményesebb magyar műrepülő pilóta tartott látványos bemutatót.

Mint a bemutató repülést követő tájékoztatón elhangzott: a GENPRO hamarosan az Európa- és a világbajnokságon is bemutatkozik és tervezik egy kétszemélyes gyakorlógép fejlesztését is. Skultéty Tamás, a Genevation Aircraft Kft. társtulajdonosa elmondta: az új sportrepülőgép minden olyat tud, amit manapság egy világszínvonalú műrepülőgépnek tudnia kell, így minden remény adott ahhoz, hogy a világpiacon is megállja a helyét. – Köszönet a kormánynak a mostani támogatásért, amivel hozzájárult a sorozatgyártás alapjaihoz – tette hozzá Skultéty Tamás, aki azt is elmondta: jelenleg huszonnégy főt foglalkoztat a jakabszállási vállalkozás.

Lepsényi István a támogatás ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a fejlesztés példamértékű abban a tekintetben is, hogy egy piacorientált vállalkozás és a magyar egyetemi- és tudományos-műhelyek együttműködésével valósul meg. – Minden esély megvan arra, hogy a Genevation Aircraft Kft. egy, az egész világon ismertté váló termékkel csatlakozzon a „magyar brand”-ek sorába – fogalmazott az államtitkár.

Besenyei Péter műrepülő világbajnok vezet egy Genpro versenyműrepülő gépet a jakabszállási sportrepülőtér felett
Forrás: MTI | Fotós: Ujvári Sándor

– Magyarországon ismét egy olyan vállalat kíván utat törni a világpiacra, amely épít a magyar kutatás-fejlesztésben meglévő lehetőségekre, ugyanakkor támaszkodik a repülős hagyományainkra is – emlékeztetett Lepsényi István a magyar repülőgépgyártás úttörőire, például Adorján Jánosra, aki 1910-ben készítette el az első teljesen magyar fejlesztésű repülőgépet.

– Bízom abban, hogy a Genevation Aircraft Kft. által tervezett műrepülőgépek méltó utódai lesznek a nagy magyar elődök által tervezett gépeknek – mondta az ünnepségen a gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkár.

Karboncsövekkel csökkentik a súlyt

A magyar tudós-fejlesztők munkája is benne van a GENPRO műrepülőgép sorozatgyártásra optimalizált prototípusának. A korlátlan műrepülésre alkalmas egyszemélyes műrepülőgép egyben a világ első acél-karbon rácsszerkezetű gépe is. A fejlesztés eredményeként, a térrácsszerkezet továbbfejlesztésével jelentős tömegcsökkentést (kb. 30 kg) tudnak elérni, mivel körülbelül 30 darab acélcsövet váltanak ki karboncsövekkel a gép testén belül.

A világon egyedülállóan acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készül a repülőgép Fotós: Tapodi Kálmán

Nyitókép: Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, Szabó Viktor István, a Genevation Aircraft Kft. ügyvezető igazgatója és Farkas Csaba technológiai igazgató (b-j) egy Genpro versenyműrepülő gép mellett a jakabszállási sportrepülőtéren 2018. április 3-án.

Forrás: MTI | Fotós: Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!