Tázlár

2018.03.03. 19:52

Mit rejt az ipari terület mélye?

A kis létszámú települések közé tartozik Tázlár. Minden egyes forint, amelyet a helyi vállalkozók befizetnek a közösség kasszájába égetően fontos.

Barta Zsolt

Az önkormányzat vezetése minden évben megtiszteli azokat az üzletembereket egy fogadás keretében, akik a köz gyarapodását támogatják befizetéseikkel. Az idén is így történt. Tavaly 15,3 millió forint iparűzési adót fizettek a vállalkozók a közösség kasszájába. Bán Róbert polgármester lapunknak elmondta, hogy az adó mértéke 0,8 százalék, amely töredéke a lehetséges 2 százaléknak. Ennek ellenére 2015-höz képest, arányait tekintve jelentős változás történt.

Akkor ugyanis 10,2 ­milliós befizetést regisztrált a polgár­mesteri hivatal. Tázláron 2017-ben 385  cég, egyéni vállalkozás és őstermelő volt bejelentkezve iparűzési adó alá. Ez 127-tel több, mint előző évben. Ebből egy vállalkozás fizetett 2,5 millió, 4 pedig 1 ­millió feletti­ adót az önkormányzat kasszájába. A ­2017-es évben 20 vállalkozás fizetett 100 ezer forint feletti iparűzési adót. Bár a bevétel két jobb minőségű középkategóriás autó árával egyenlő, az összegnek nagyon sok helye van, mondta a falu elöljárója.

– A településen óriási gond a korábban kijelölt ipari park átadásának a csúszása. Itt ugyanis olyan régészeti lelőhely húzódik, amelynek egy kisebb részét már feltárták, de a terület nagyobb része kutatásra vár. Négyzetméterenként 3200 forint a feltárás költsége. Ha megoldódna a régészeti lelőhely teljes feltárása, akkor lehetne átadni azoknak a vállalkozásoknak, akik ide települnének – mondta Bán Róbert polgármester.

Legtöbb iparűzési adót fizető tázlári egyéni vállalkozók:

1. Pomázi József

2. Dr. Kléh Zsolt

3. Herke György

A legtöbb iparűzési adót fizető tázlári cégek:

1. HE-PO Kacsa Kft.

2. F&F Pack Kft. (idén is, mint tavaly)

3. Tázlári Műanyagüzem Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!