Elszigetelődve

Jó napot! – mint egy idegent, úgy köszöntötte dédnagymamáját a kamasz lány a karácsonyi látogatás alkalmával. Szüleivel mindössze néhány percet töltöttek a nagyinál, aki már hosszú évek óta egyedül él.

Látogatás kipipálva, indultak haza, maguk után hagyva a szeretet nélküli ürességet. Az unokának még csak lehetősége sem volt közelebbről megismerni a dédit, nem hogy megszeretni. Mert napjainkban – miközben mindenki az öregedés ellen küzd – épp az öregekre nem jut idő.

Ezt a generációk közti elszigetelődést sikerült feloldani egy amerikai idősek otthonában, ahol óvodát nyitottak. A kezdeményezés hatalmas népszerűségnek örvend. Kiderült: az idősek és a kisgyerekek nagyon jól megértik egymást. Olyan sok a jelentkező, hogy várólistára kerülnek azok a gyerekek, akiket szülei szeretnének beíratni az amerikai egyesült államokbeli, Seattle városában működő óvodába.

Az egyedi módszert az úgynevezett Generációk Közti Tanulási Központ dolgozta ki és az Isteni Gondviselés nővérei által működtetett idősek otthona valósította meg. Az időseknek és a gyerekeknek mindennap vannak közös programjaik: mesét hallgatnak, énekelnek, táncolnak, rajzolnak, alkotnak, és együtt is ebédelnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programban részt vevő idősek optimistábbak, jobb a memóriájuk, könnyebben barátkoznak, többet adnak magukra, és ami a legfontosabb, hasznosnak érzik magukat. A program kidolgozói szerint az oda járó gyerekeknek fejlettebbek lesznek a szociális készségeik, könnyebben néznek majd szembe az öregedéssel és megtanulják a gyengébbek, az öregebbek tiszteletét.

Azt gondolom, nálunk is érdemes lenne hasonló óvodát nyitni, hiszen van mit tanulni az idősektől, és nem csak az óvodásoknak.

 

Kommentek

Legolvasottabb

1
Már balesetet is okoztak a vad lovak a határban
2
Bács-Kiskunt is letarolta a vihar
3
Ittasan okozott balesetet a BMW-s
4
Egy autó borult fel a kecskeméti balesetben
5
Lassan fedezik fel a kórházba érkezők az új parkolót
vizes vb
Gyurinovics Fanni 28. lett 100 méter gyorson
Trükkös / 36 perce
Birkákon szörfözve úszta meg az árvizet néhány élelmes nyuszi (videó)
Új-Zélandon pattantak fel a bundás taxikra.
Gyász
SÁRKÖZY MISI 1977.04.04.- 2004.07.27.
a demokráciáért / 3 órája
Tizenhat éves fiút öltek meg a venezuelai összetűzésekben
EYOF / 4 órája
Tizenhárom magyar érem szerdán
kitüntetés / 10 órája
FINA-díjat kaptak a vizes vb szervezői
Felvételi / 12 órája
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat
vizes vb – úszás / 15 órája
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
Kasszasiker / 16 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!