2025.06.17. 14:31
Döntőbe jutott a torták versenyén a félegyházi cukrászmester, fotókon mutatjuk a lenyűgöző alkotást
A döntőbe jutott, így a legjobb öt között végzett a hódmezővásárhelyi Benczur Sándor és a kiskunfélegyházi Kovács János mestercukrászok alkotta Meggy Mandula Szimfónia névre keresztelt torta. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyről Kovács János félegyházi cukrászmesterrel beszélgettünk.
Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben a Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyen Kovács János jó barátjával, Benczur Sándorral közösen indult el. Régi tervük volt, hogy egyszer közösen alkotnak valami maradandót. Most érkezett el ennek az ideje – nyilatkozta hírportálunknak a félegyházi cukrászmester. Kovács János az elért döntős helyezéssel kapcsolatban szerényen azt mondta, hogy az érdem döntően a barátját illeti, mert a torta alapkoncepcióját Benczur Sándor találta ki, ő inkább apró finomításokkal járult hozzá a sikerhez.

Fotó: Beküldött fotó
A döntős alkotásukról azt is elárulta, hogy a Meggy Mandula Szimfónia nevű tortában több szempontból is megtalálható a szimfónia. Ahogy a mandulafa virágzását követi a meggyfavirágzás, úgy alakult a torta tervezésénél a fő összetevők kiválasztása is.
A torta a két cukrászt is szimbolizálja
A cukormentes tortáról megtudtuk, hogy az egy kicsit kettőjüket is szimbolizálja. János a mandula. A karakteres, de mégis letisztult, a mandulaíz édes-sós kettőssége az ő személyiségében is fellelhető. Sándor a meggy frissességéhez mérten a csapatmunkában a dinamikusabb vonalat képviseli.
Ahogy a zsíros, olajos mag képes harmonizálni, kellemes ízvilágot létrehozni a meggy savanykás, fanyar, mégis üde ízével, úgy vagyunk mi is képesek együtt az alkotómunkára
– nyilatkozták.
Ízek és textúrák
A mandula-meggy találkozását tejcsokoládéval egészítették ki, így ennek a három összetevőnek a harmóniája hozta létre a torta végső formáját, melynek az alapja a fahéjjal fűszerezett piskóta. A négy összetevő, akárcsak a szimfónia más-más dinamikájú tételei eltérő textúrákkal, de ugyanolyan mértékben járul hozzá a torta ízvilágához. A süteményhez csak természetes alapanyagokat használhattak fel a cukrászok. A torta hozzáadott cukor és glutén nélkül készült. A csokoládét maltitollal édesítették, a többi részhez pedig eritritet és xiliet használtak az édesítéshez.
Kovács János szerint cukormentes tortájuk ízében nem lehet észrevenni, hogy nem a hagyományos édesítőkkel készült, a vásárlók azonban csak a hivatalos eredményhirdetés után kóstolhatják meg a Meggy Mandula Szimfóniát. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét júniusban hirdetik ki, a nyertes tortákat augusztus 19-től országszerte több cukrászdában meg lehet majd kóstolni.
A Meggy Mandula Szimfónia torta nemcsak ízvilágával, hanem szimbolikus jelentésével is különleges alkotás, amely a két mestercukrász barátságát és együttműködését tükrözi, miközben megfelel a cukormentes táplálkozás követelményeinek.
A döntőbe jutott a félegyházi cukrászmester
Fotók: Beküldött fotókA Magyarország Cukormentes tortája 2025 döntősei
- Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
- Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)
- Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
- Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
- Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
Másfél millió embert érint a cukorbetegség
Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő nonprofit szervezet. Hazánkban legalább 1,5 millió embert érint a diabétesz: számukra nem javasolt a hozzáadott cukorral készült édességek fogyasztása. A program a cukorbetegek mellett azoknak is alternatívát kínál, akik szeretik az édességeket, de fontos nekik, hogy ne cukorral és finomított fehér liszttel készült desszertet válasszanak. A program célja még a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, ennek érdekében új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.