2025.05.09. 11:05
Piszok drága, gyorsan romlik, mégis kapkodnak a vásárlók ezért a szuperélelmiszerért
Az árán kívül csak jót lehet rá mondani. Kilójáért akár 10-15 ezer forintot is elkérnek, mégis sokan veszik. Ez az áfonya, mely bár import gyümölcs, de csak imádni lehet.
Kecskeméten, a piacon talán egy-két árusnál található meg az áfonya. A városban lévő zöldségeseknél és áruházak polcain azonban szinte kivétel nélkül mindenhol ott van.

Fotó: Shutterstock.com/ illusztráció
Csupa pozitív hatás
Az áfonya finom és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, amelyek miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Magas az antioxidáns tartalma. Javíthatja a szív egészségét, mivel csökkenti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az áfonya javíthatja a memóriát és a kognitív funkciókat, lassítva az öregedéssel járó kognitív hanyatlást. Magas rosttartalma elősegíti az egészséges emésztést. Nem utolsó sorban gyulladáscsökkentő hatása is van, ami segíthet a krónikus betegségek megelőzésében.
Érdemes vásárlás előtt körbenézni
Ezek voltak a jó tulajdonságai. Az ára sajnos nem ide tartozik. Az mindenképpen elmondható, érdemes körbenézni, mivel nagyon sokféle árral lehet találkozni. Sokszor nem is a minősége miatt, hanem a nagy nyereséget remélő eladók miatt.
A boltok polcain jellemzően a 125 grammos kis dobozos kiszerelés vehető meg, ennek ára jellemzően 799 vagy 899 forint. A nagyobb 225-250 grammosért viszont már akár 1900-2200 forintot is elkérnek. Az 500 grammos ára eléri a 3400-4000 forintot, a kilós ládás pedig 4000-6000 forint között van. A zöldségeseknél inkább ennél csak magasabb árakkal találkozhatunk, ott a kilója 10-15 ezret is elérheti, sőt meg is haladhatja.
Az áfonya termesztése drága
Miért ennyire drága? Az okok között szerepel a magas termesztési költség, hiszen termesztése munkaigényes és speciális körülményeket igényel, mint például a megfelelő talaj vagy éghajlat. Sajnos gyorsan romlik, ezért hűtött tárolást és gyors szállítást igényel, ami szintén növeli a költségeket.
Arra azonban mi, vásárlók is ügyeljünk, hogy ha nagyobb mennyiséget veszünk, vegyük figyelembe a romlandóságát. Egy-két nap után már nem igazán fogyasztható. A boltokban viszont pont ezért kifoghatunk belőle féláras kiszereléseket is.