2025.04.19. 17:01
Húsvéti vendégváró 30 perc alatt, ha valami gyorsra és finomra vágysz
Húsvétkor gyakran előfordul, hogy hirtelen toppannak be a vendégek. Ilyenkor életmentő lehet egy gyors, egyszerű és finom húsvéti vendégváró, például egy ropogós sajtos rúd, amit akár diétásabban is elkészíthetsz.
Az ünnepi készülődés mellett nem mindig van idő órákig sütni-főzni, főleg, ha egy utolsó pillanatos látogatásról van szó. A jó hír az, hogy egy klasszikus sós sütemény, mint a sajtos rúd, gyors verzióban is elkészíthető, így a húsvéti vendégváró nemcsak finom, de villámgyorsan az asztalra kerülhet. Ráadásul néhány apró trükkel diétás étrendbe is beilleszthető.

Fotó: shutterstock.com / illusztráció
Gyors húsvéti vendégváró: 30 perces sajtos rúd recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (teljes kiőrlésűvel vagy zabpehelyliszttel is működik)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg vaj vagy light margarin
- 10 dkg reszelt sajt + 5 dkg a tetejére
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
Elkészítés:
- A lisztet keverd össze a sóval és sütőporral, majd morzsold el benne a hideg vajat.
- Add hozzá a reszelt sajtot, tejfölt és tojást, és gyúrj gyorsan egy tésztát.
- Nyújtsd ki fél centi vastagra, szórd meg sajttal, majd vágd rudakra.
- Helyezd sütőpapíros tepsibe, és süsd 180 fokon 15–20 perc alatt aranybarnára.
Ez a gyors sajtos rúd nemcsak ízletes, hanem nagyszerű választás akkor is, ha a húsvéti vendégvárót szeretnénk kicsit tudatosabban, egészségesebben megoldani. Párosítható zöldségcsíkokkal vagy egy könnyű mártogatóssal, és már kész is a kedvelt ünnepi falat.