2025.02.23. 14:23
Tuti téli receptek a falusiaktól, ami után mind a tíz ujjad megnyalod
A hétvégén jártunk kolbásztöltő-, de káposztafőző-versenyen is Bács-Kiskunban. A falusiak örömmel osztották meg titkos receptjeiket, mi pedig most megosztjuk ezeket olvasóinkkal. Így készül a tökéletes kolbász és az ínycsiklandozó töltött káposzta.
A ballószögi közösség igazán szeret mulatni, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a VIII. Ballószögi Kolbásztöltő Verseny hatalmas érdeklődés mellett zajlott. A WaterCoolbik csapata már visszatérő versenyző, kétszer díjat is nyertek a citromos-gyömbéres és a medvehagymás-aszalt paradicsomos kolbászukkal. Idén két kategóriában indultak, hagyományos és zsályás változattal készültek. Szabó Dániel szakácsuk pedig elárulta, hogyan is készül a tökéletes kolbász.

Fotó: Bús Csaba
A tökéletes kolbász receptje
Szabó Dániel elárulta a korábbi díjnyertes citromos-gyömbéres kolbász receptjét. Egy kiló darált húshoz két citrom reszelt héját, egy kávéskanál őrölt gyömbért és 2 dkg sót kell tenni. A szakács elárulta: ezt a receptet már sokan elkérték tőle, mindig szívesen megosztotta.
A vérbeli töltöttkáposzta-főzőktől is megtudtuk a titkot
Húsz csapat főzött töltött káposztát szombat délelőtt a soltvadkerti piactéren. A soltvadkerti III. töltöttkáposzta-főzőversenyre először nevezett egy nyolctagú soltvadkerti csapat. A rendezvényre 280 darab töltött káposztával érkezett a Bogrács barátok közössége.
Molnár Sándor elmondta, hogy kissé elszámolták magukat, mert az előkészített 280 adag töltött káposzta nem fért bele a kondérjukba, így 60-at hazaküldtek az édesanyjukhoz elkészíteni. Ők 2,5 órán át főzték az ínyencségeket. A töltelékről elárulta, hogy a sertéshús mellé még birkahúst darált és bekeverte fűszerekkel. Mindehhez még szalonnát is tett, így csomagolta be a káposzta levélbe a különleges tölteléket.